niedziela, 30 czerwca 2013

Raw granola truskawkowa (vegan)



Pomysł na taką surową granolę zaświtał mi przy okazji robienia innego, domowego, truskawkowego muesli, które wymagało dopracowania (nie dokładnie chodziło mi o smak, który uzyskałam, niemniej się nie zmarnowało ;-)). Spróbowałam surowej masy i pomyślałam, że jest naprawdę smaczna... W miseczce kolejnego ranka wylądowała więc wegańska, surowa, niepieczona, niesmażona, nieprażona, bez cukru, miodu i innych dosładzaczy (choć oczywiście można ją posłodzić, ale uważam że lepszym rozwiązaniem jest w tym wypadku polanie miodem tuż przed podaniem) lekko kokosowa granola. Diametralnie inna niż sklepowe, ba! Zupełnie też różna nawet od domowych. Mnie bardzo zasmakowała, także polecam!
Aha, użyłam płatków górskich, bo lubię je bardziej niż te zmielone - nawet na surowo, wyjadane prosto z pudełeczka, twardawe i 'mączne'. Zdaję sobie jednak sprawę z faktu, że nie są to smaki odpowiadające wszystkim, także pełna dowolność w wyborze ;-)


Składniki (1 porcja, trzeba ją dość szybko zjeść, więc nie polecam robić większej ilości)
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g musu z truskawek
  • łyżka wiórków kokosowych
  • ziarenka z kawałka wanilii
  • łyżka rodzynek (opcjonalnie)
  • ewentualnie coś do posłodzenia: miód, syrop z agawy, cukier...
Płatki owsiane (u mnie górskie) wymieszać z musem, kokosem i wanilią. Ew. dodać rodzynki. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rano podać z dowolnymi dodatkami - polecam jogurt, twarożek, serek wiejski czy homogenizowany i świeże owoce.


sobota, 29 czerwca 2013

Owoce z masą kokosową





Pamiętam, że robiłam ten deser w tamtym roku (nawet załączam zdjęcie, bo dużo bardziej podoba mi się niż tegoroczne. Miały być podobne do tych sprzed kilkunastu miesięcy, ale niestety pogoda nie dopisała, więc zmuszona byłam robić je w domu i są... takie nijakie...), pełnił wtedy rolę śniadania i bardzo mi smakował. Nie zapisałam jednak przepisu, albo zapisałam i zgubiłam... W każdym razie chciałam odtworzyć ten smak i nie było to takie trudne. Deser jest lekki, owocowy, orzeźwiający i po prostu pyszny. Krem kokosowy na bazie twarożku, a nie śmietany czy mascarpone, do tego trochę cukru i kokosu. Naprawdę polecam :-)


Składniki (2 porcje)
  •  3 morele
  • szklanka truskawek
  • pół szklanki jagód
  • duże jabłko lub gruszka
  • duży banan
  • 75 ml mleka
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g twarożku śmietankowego
  • garść orzechów włoskich
  • miód, syrop z agawy albo klonowy
Oba rodzaje mleka wymieszać w garnuszku i dodać wiórki. Odstawić na 2-3 godziny do napęcznienia. Następnie ustawić garnek na ogniu, dodać cukier i zagotować aż do jego rozpuszczenia, a potem masę ostudzić. Do zimnej dodać twarożek i wymieszać. Wszystkie owoce umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć między dwie miseczki, w środku pozostawiając miejsce na kokosowy twarożek. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Podawać schłodzone, obsypane posiekanymi orzechami włoskimi i polane miodem.

czwartek, 27 czerwca 2013

Budyń truskawkowy




Obiecana propozycja na wykorzystanie resztek truskawkowego, domowego mleka. Pierwsze, co przyszło mi do głowy to rzecz jasna budyń. W dzieciństwie znienawidzony, szczególnie za gruby kożuch po ostygnięciu, oczywiście ewidentnie mleczny posmak, wypierany przez ukochany kisiel. I chociaż budyń lubię w tym momencie tak bardzo, jak wspomniany kisiel, a i nabiał to moje życie - mleka w czystej postaci nie przełknę do tej pory.
Sam budyń jest przygotowany bez dodatku żółtek czy też całych jajek, ciekawy w smaku, choć kolorystycznie na to nie wygląda (niestety wiemy to po chociażby konfiturach czy dżemach truskawkowych, ale tych prawdziwych - kolor pozostawia często wiele do życzenia) - ma jasnoróżową poświatę, mało intensywną. Mimo to polecam :-)


Składniki
  • 500 ml mleka truskawkowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki rozgniecionych widelcem truskawek
Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem. W połowie szklanki mleka rozmieszać przesianą mąkę. Na wrzący płyn wlać mieszankę i cały czas mieszając, gotować aż do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać rozgniecione truskawki i wymieszać. Przełożyć do przelanych zimną wodą miseczek lub pucharków. Schłodzić i wstawić do lodówki. Podawać ze świeżymi truskawkami.


środa, 26 czerwca 2013

Sernik z serka wiejskiego z truskawkami i kokosową kruszonką



Bardzo dawno nie robiłam żadnego pieczonego sernika. Z tym też było mi trochę 'nie po drodze', bo zabrałam się do pracy, zajrzałam do lodówki i okazało się, że oprócz serka wiejskiego i kostki twarogu nie ma już żadnego innego twarożku czy sera. Trochę więc znów intuicyjnie połączyłam kilka składników i w efekcie wyszedł sernik o dość ciekawej, wilgotnej strukturze, średnio zwartej, bo puszystości nadają mu ubite białka, ale jednak nierosnący i - co za tym idzie - nieopadający dzięki ciężarowi truskawek i kruszonki.


Składniki (tortownica o śr. 20 cm)  
  • kilkanaście biszkoptów
  • 500 g serka wiejskiego
  • 300 g białego sera
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • ewentualnie chlust mleka lub kremówki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • truskawki *
  • szczypta soli


Kruszonka 
  • 40 g oleju kokosowego, płynnego
  • 40 g cukru
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 80 g mąki pszennej
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać.
Serek wiejski i biały ser zmielić. Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć na kogel-mogel z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ser, ciągle miksując (nie za długo, by nie napowietrzyć masy). Dodać wanilię i ekstrakt oraz wmieszać delikatnie ubite na sztywną pianę białka z solą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty. Wylać masę serową, ułożyć truskawki. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50 min.


* ilość 'na oko', tak by równomierną warstwą pokryć całą powierzchnię sernika


wtorek, 25 czerwca 2013

Truskawkowe mleko


Lubicie pić mleko? Krowie, sojowe, ryżowe? A może smakowe? Na rynku znajdziemy wiele rodzajów: waniliowe, czekoladowe, truskawkowe... Szkoda tylko, że zwykle napoje te niewiele mają wspólnego z prawdziwą wanilią, czekoladą, nie wspominając o truskawkach. Dlatego, jeśli nie chcecie karmić się chemią, a ze słodkich, mlecznych napojów nie umiecie zrezygnować - polecam domowe mleko truskawkowe. Proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Zróbcie z podwójnej porcji, bo w kolejnym (lub jeszcze kolejnym...) poście banalny pomysł na wykorzystanie takiego smakowego mleka.


Składniki (trochę pond 500 ml mleka, 2 porcje)
  • szklanka truskawek, świeżych lub mrożonych, pokrojonych w plasterki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mleka, zimnego
W garnku umieścić truskawki, cukier i wodę. Gotować ok. 12-15 min. lub do czasu gdy truskawki puszczą sok, a cała mikstura trochę zgęstnieje. Odcedzić kawałki truskawek (najlepiej na sitku, bo mnie trochę wpadło 'fusów'), syrop schłodzić (a truskawki zjeść, najlepiej z waniliowymi lodami...). Mleko wymieszać z ekstraktem i syropem. Przelać do szklanek i podawać - zimne, najlepiej z kilkoma kostkami lodu (nie za wiele, aby nie rozcieńczyć zanadto napoju).


źródło: klik

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Kremowy deser z truskawkami



Deser inspirowany tiramisu, chociaż tak naprawdę nawet obok niego nie leżał... I bardzo mocno odbiega od pierwowzoru. Niemniej wspiął się na wyżyny i doczekał się pochwał nawet od Taty, który jest wymagającym konsumentem i raczej nieskorym do wyrażania jakichkolwiek opinii ;-)
Sam deserek szybko się przygotowuje, wymaga co prawda trochę brudzenia naczyń, ale co tam - dla tego smaku naprawdę warto. Można go przygotować w jednym, dużym naczyniu, choć według mnie opcja szklankowa jest o wiele lepszym rozwiązaniem, chociażby ze względu na serwowanie.

Składniki
Krem
  • 300 g kremówki
  • 300 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)

Truskawki
  • 1,5 szklanki truskawek, umytych i obranych
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Dodatkowo
  • biszkopty
  • filiżanka espresso
  • 2 łyżki rumu
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • starta, gorzka czekolada
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone, wanilię i zmiksować. Truskawki rozgnieść widelcem na papkę (nie miksować!), dodać ocet i cukier, wymieszać. Kawę wymieszać z rumem i cukrem. Biszkopty moczyć w kawie z alkoholem, układać na dnie naczynia lub pucharków/szklanek, wykładać krem z bitej śmietany, kolejną warstwę biszkoptów moczonych w płynie, truskawki i kolejną warstwę kremu. Przechowywać w lodówce. Podawać koniecznie schłodzone, obsypując uprzednio wierzch startą, gorzką czekoladą.




niedziela, 23 czerwca 2013

Ciasto biszkoptowe z dwoma kremami i truskawkami


Męczę już trochę tymi truskawkowymi przepisami, wybaczcie. Ale tak już mam. Czerwiec to truskawki. Lipiec - jagody, a sierpień - maliny. We wrześniu zaczynam z ukochanymi jabłkami, w międzyczasie są jeszcze gruszki i śliwki. W grudniu mandarynki i pomarańcze. A potem to już tylko czekolada, aż do wiosny ;-)
To ciasto pierwotnie miało wyglądać zupełnie inaczej. Przede wszystkim było bez owoców - a fe. Nie lubię ciast z samymi kremami, bo są zwykle mdłe. Dlatego pokombinowałam, popuściłam wodze fantazji i oto jest wilgotny za sprawą obfitego nasączenia biszkopt z waniliowym, budyniowym kremem, kwaskowatymi truskawkami i słodkim, kremowym toffiee. Całość nieprzesłodzona, przełamana smakiem truskawek, alkoholu i kakao. A owoce można spokojnie wymieniać - wiśnie byłyby tu idealne, a zresztą maliny też niczego sobie. Polecam :-)


Składniki
Biszkopt
  • 6 dużych jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • kopiasta szklanka mąki tortowej minus 3 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, olej, żółtka, wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kakao i mąkę ziemniaczaną. Przelać do formy o wym. 23x37 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min. w temp. 170 stopni C.


Krem toffie
  • 400 g masy krówkowej
  • 150 g miękkiego masła
Miękkie masło zmiksować. Dodawać masę krówkową, po łyżce, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu.


Krem waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy na 500 ml mleka)
  • 750 ml mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym że w 750 ml mleka. Ostudzić. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimny budyń, wciąż miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu.


Nasączenie
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 1/4 szklanki rumu
  • 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać.


Dodatkowo
  • truskawki
  • wiórki kokosowe

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Jedno położyć w foremce (na papierze do pieczenia). Nasączyć. Ułożyć obrane, umyte truskawki, przykryć waniliowym kremem. Wyłożyć drugą część biszkoptu i ponownie nasączyć*. Przykryć masą krówkową, posypać wiórkami. Przechowywać w lodówce.


* lubię mocno nasączone ciasta, ale nie wolno przesadzić. Jeśli wyda Wam się, że ilość płynu jest za duża, nie wlewajcie jej na siłę w biszkopt ;-)


piątek, 21 czerwca 2013

Makaron z truskawkami



Było truskawkowe śniadanie to teraz czas na obiad. A co lepiej wpisuje się w letni klimat, jeśli nie makaron z sosem owocowym? Pasują tu zarówno truskawki, jak i maliny, jagody, wiśnie, a nawet porzeczki czy jeżyny. W zimie można się pokusić o mrożonki albo wykorzystać jedne z niewielu dostępnych wówczas owoców... Ewentualnie zastąpić świeże owoce dżemami czy po prostu musem z jabłek lub stopionym masłem i dodatkową porcją cukru.


Składniki (4 porcje)
  • 500 g makaronu świderki
  • 400 g jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany 12%
  • ok. 3 łyżek cukru pudru
  • 2-3 szklanki truskawek
  • 500 g białego sera
  • ok. 3-4 łyżki cukru waniliowego
  • truskawki i mięta do dekoracji
Makaron ugotować al dente (wolę niedogotowany niż rozgotowany, ale wolny wybór ;-)). Jogurt lub śmietanę zmiksować z truskawkami i cukrem pudrem. Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem waniliowym. Do miseczek lub na talerze rozkładać porcje makaronu, posypywać twarogiem, polać sosem truskawkowym. Udekorować truskawkami i miętą, podawać od razu.



czwartek, 20 czerwca 2013

Pancakes z truskawkami




Hm, to było do przewidzenia. W końcu - po długiej, długiej przerwie - skusiłam się na pancakes, które zostały zmiażdżone popularnością naleśników i zdegradowane ;-) I chociaż te cienkie niczym papier placki zawsze będą mi bardziej smakować - warto od czasu do czasu przypomnieć sobie smak tych grubych, pulchnych i puszystych. Z kawałkami ciepłych truskawek w środku, które puszczają sok przy krojeniu, z waniliowym twarożkiem i z kawą. To już koniecznie.

Składniki (2 porcje)
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka waniliowego (ok. 50 ml)
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego (30 ml)
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
  • chlust waniliowego ekstraktu
  • 2 garście truskawek, umytych, obranych i pokrojonych w ćwiartki lub ósemki (jeśli są duże)

Twarożek
  • 200 g twarogu półtłustego
  • kilka łyżek śmietany (lub jogurtu naturalnego)
  • cukier puder do smaku
  • ziarenka wydłubane z kawałka wanilii (opcjonalnie)
  • miód, syrop klonowy, syrop z agawy do polania
  • truskawki do dekoracji
Do jednego naczynia przesiać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól, cukier puder. W drugiej miseczce roztrzepać jajka, dodać maślankę, mleko, olej, ekstrakt, ziarenka z wanilii. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać dokładnie i odstawić ciasto na 15 min. W tym czasie przygotować twarożek: twaróg rozgnieść ze śmietaną lub jogurtem, dodać wanilię, dosłodzić. Do ciasta na pancakes dodać pokrojone truskawki, wymieszać i smażyć na rozgrzanej, teflonowej patelni (można delikatnie przesmarować ją tłuszczem, choć niekoniecznie). Podawać placuszki z twarożkiem, polane np. miodem, udekorowane truskawkami.




środa, 19 czerwca 2013

Eton mess



Sezon truskawkowy w pełni, więc najbliższe posty będą hołdem dla tych owoców. Truskawkowy cykl rozpoczynam klasyczną odmianą Eton mess, który gościł u mnie już kiedyś, w nieco zakręconej wersji (klik). Nie jestem w stanie powiedzieć, która lepsza - może dlatego, że owoce z bitą śmietaną i słodkimi bezami zawsze smakują wyśmienicie?
Proporcje składników można dowolnie zmieniać i modyfikować, w zależności od chęci ;-)


Składniki (4 porcje)
  • 500 g słodkich, dojrzałych i miękkich truskawek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 500 ml kremówki
  • kilka dużych bez (zużyłam ok. 8-10)
Kilka ładniejszych truskawek odłożyć do przybrania. Resztę rozgnieść widelcem z octem balsamicznym i odstawić. Schłodzoną kremówkę ubić, aż będzie gęsta. Dodać truskawki i pokruszone bezy, wymieszać. Przełożyć do pucharków lub szklanek, udekorować i od razu podawać (najlepiej w towarzystwie mocnej, czarnej kawy...). Smacznego!



źródło: Nigella ekspresowo + moje niewielkie modyfikacje

wtorek, 18 czerwca 2013

Sernik na zimno z serduszkami



Wróciłam do domu w niedzielę i zastałam puste mury (na rodziców i brata musiałam poczekać kilka godzin, bo wyjechali), materace w salonie i poskromiony już trochę rozgardiasz na piętrze. Słowem - remont. No, może nie remont, ale malowanie. Mój pokój jest teraz w kolorze intensywnego turkusu, który zastąpił towarzyszący mi od 6 roku życia pudrowy róż. Nie mogę się przyzwyczaić ;-)
A sama Chorwacja? Jak zawsze piękna. Przejrzyste morze, prażące słońce, przystojni mężczyźni :-D Zdjęć jeszcze nie mam, bo w końcu nie zabrałam aparatu, ale wątpię, że coś tutaj wkleję, bo zwyczajnie mało używałyśmy Kasinego kompakta. Może nadrobię sierpniowym wyjazdem, a może nie...
Prezentowany w dzisiejszym wpisie deser robiłam już bardzo dawno temu, jeszcze zanim pojawiły się świeże owoce - truskawki i inne sezonowe pyszności (choć z truskawkami również go robiłam, ale już nie fotografowałam). Ten serniczek jest bardzo łatwy w przygotowaniu i bardzo szybko znika.


Składniki (blaszka 20 cm)
  • kilka(naście) biszkoptów
  • 4 serki homogenizowane - 600 g (w temp. pokojowej)
  • 200 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • pół szklanki wrzącego mleka
  • 3 łyżki waniliowego cukru pudru
  • opakowanie galaretki w kolorze czerwonym + wrząca woda
  • garść jagód, 1-2 jabłka, wykrawaczki do ciasteczek w kształcie serc w kilku rozmiarach
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na dnie biszkopty. Serki homogenizowane zmiksować dokładnie ze śmietankowym i cukrem. Żelatynę rozpuścić w mleku, chwilę przestudzić. Dodać cienką strużką do serków, cały czas miksując. Tężejącą masę wylać na przygotowany spód i pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Jabłka obrać, pokroić na równe, dość grube plastry. Foremkami wykrawać serduszka, układać je na masie serowej. Puste przestrzenie uzupełnić jagodami. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody, niż podane jest na opakowaniu (galaretkę na 500 ml wody rozpuszczam w 400 ml). Odstawić. Tężejącą wylać na owoce. Blachę przykryć folią, wstawić do lodówki na noc. Podawać schłodzone i przechowywać w lodówce.




sobota, 8 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką



Przegapiłam w tym roku sezon na rabarbar, ale w ostatnich dniach udało mi się zdobyć jeszcze kilkanaście łodyg, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić - bo nic nie smakuje lepiej niż ciasto z rabarbarem i truskawkami, gdy za oknem śnieg ;-)
Rabarbar można wykorzystać w wielu wypiekach, zrobić z niego kompot, konfiturę, mus... Tym razem postawiłam na klasykę, czyli zwykłe, kruche ciasto, niezbyt słodkie, kwaskowaty rabarbar, słodka beza i kokosowa kruszonka, która dopełnia smak. A tak na marginesie - kokos i rabarbar to bardzo smaczne połączenie...
Przez najbliższy tydzień mnie nie będzie - wyjeżdżam na wycieczkę. Miała być do Francji, ale ją odwołali, jadę więc do Chorwacji. Pojawię się więc najwcześniej w poniedziałek, 17 czerwca. Jeśli będę miała wystarczająco dużo przyzwoitych zdjęć to zrobię fotorelację. Do usłyszenia! :-*


Składniki
Ciasto 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżka śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka łodyg rabarbaru, umytych, obranych i pokrojonych
  • bułka tarta
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wylepić dno formy (27x21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (boki można wysmarować masłem). Posypać bułką tartą i wyłożyć rabarbar. Na wierzchu ułożyć pianę z białek i posypać kruszonką. Piec ok. 50 min. w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.


Beza
  • 4 duże białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.


Kruszonka
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g wiórków kokosowych
Masło roztopić, dodać cukier, wymieszać. Dodać mąkę i wiórki, wymieszać, aby powstała kruszonka (ewentualnie gdyby była za sucha - dodać trochę masła lub gdy za mokra - mąki).



źródło: ciasto kruche jak tutaj