niedziela, 27 czerwca 2010

Do zobaczenia :)



Lato, lato, lato czeka.
Razem z latem czeka rzeka.
Razem z rzeką czeka las!
A tam ciągle nie ma nas ...
 
Już za parę dni, za dni parę.
Weźmiesz plecak swój i gitarę.
Pożegnania kilka słów,
Pitagoras bądźcie zdrów,
Do widzenia wam canto, cantare!

Lato, lato, lato czeka.
Razem z latem czeka rzeka.
Razem z rzeką czeka las!
A tam ciągle nie ma nas ...


Chcę przez to powiedzieć, że przez najbliższe dwa tygodnie mnie nie będzie, bo wyjeżdżam. Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia w lipcu :).

sobota, 26 czerwca 2010

Muffinki z truskawkami



Tak, jestem męcząca i monotematyczna. Truskawki lubią wszyscy, no! My też lubimy, a że codziennie są dostarczane, to przetwórstwo się kręci... Zresztą, one mi się tak dobrze kojarzą, z latem, z ciepłem, słońcem, wakacjami... Czyli z przedmiotami marzeń każdego ucznia. Ciekawa tylko jestem, jak w tym roku będzie z malinami... Bo wstyd się przyznać, ale jeszcze żadnych owoców do tej pory, oprócz oczywiście truskawek, nie jadłam ;D.


Składniki
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag masła
  • 18 dag cukru *
  • 150 ml mleka
  • 2 duże jaja
  • szczypta soli
  • ok. 350-400 g truskawek
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Masło roztopić, rozpuścić w nim cukier. Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Do mąki dodać zawartość pozostałych dwóch naczyń, wszystko niedokładnie wymieszać. Truskawki umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, wmieszać do ciasta. Masę przełożyć do foremek, piec w 190 st. C przez 20-25 min.


środa, 23 czerwca 2010

Sernik na zimno z truskawkami


Sernik na zimno jest nieodłącznym elementem sezonu truskawkowego, po prostu nie może go nie być! I choć zdarzają się osoby, które go nie lubią - u nas cieszy się niemałym powodzeniem. Ten jest bardzo dobry, kremowy, słodki, na jedno popołudnie :). Przepis, zmodyfikowany, z książki do maszyny Thermomix.


Składniki
  • 100 g cukru pudru
  • łyżka waniliowego cukru pudru
  • 2 żółtka *
  • 4 serki homogenizowane (np. Danio - łącznie 600 g)
  • 120 g miękkiego masła
  • 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 200 ml gorącego mleka
  • 2 opakowania galaretki owocowej
  • paczka okrągłych biszkoptów **
  • truskawki - ilość dowolna
Masło ubić z cukrem, dodać żółtka, serki, zalać przestudzonym mlekiem z żelatyną. Trzeba uważać, bo masa szybko tężeje. W okrągłej tortownicy (u mnie o śr. 26 cm) ułożyć biszkopty, zalać masą. Na stężonej masie ułożyć truskawki, zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 1/2 l wody.


* nie dawałam, nie jestem w stanie zjeść surowego jajka ;)
** sernik można też zrobić na biszkopcie - takim na 3 jajach


Lody krówkowe


Dni mi płyną przy dźwiękach muzyki lat '70 i '80 (częściowo też '90), głównie przy Queen, Abbie i Pink Floyd. Poza tym leżę z kotami w wyrku (moim oczywiście; tak się wycwaniły, że wyekspediować ich się nie da, a zajmują mi połowę mojego własnego łóżka ;D) i zastanawiam się, co chcę robić w przyszłości. No i czekam na wyniki rekrutacji... Ostatni czynnik wpływa na moje poczynania w kuchni, on mnie motywuje (słodyczami poprawiam sobie humor ;)).

Lody krówkowe. Chyba 3 w moim życiu, tym samym 2 udane. Puszyste, kremowe, lekko słodkie.
Mój smak.


Składniki (ok. 850 g)
  • 210 g kruchych krówek
  • 3 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 360 g mleka
  • 270 g śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krówki pokruszyć na jak najdrobniejsze kawałeczki. Mleko wlać do garnuszka z grubym dnem, dosypać cukier i krówki, gotować do rozpuszczenia. Żółtka ubić mikserem, wmieszać do masy, chwilę pogotować, do lekkiego zgęstnienia**. Masę odstawić do wystygnięcia. Dolać olejek i kremówkę, wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej. Przelać do pojemnika i zamrozić, co jakiś czas wyciągać lody z zamrażarki i miksować, żeby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
Albo wariant drugi: po schłodzeniu, przelać do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji :).


** masa nie będzie bardzo gęsta
*** masa przed zamrożeniem może wydawać się słodka. Jednak później, po zamrożeniu jest ok.
**** trochę źle rozbełtałam jajka (nie ubiłam ich) i mi zostały takie włókna update: tym razem wszystko poszło pomyślnie + nowe zdjęcia :)


wtorek, 22 czerwca 2010

Pieprzowe orzechy


Muszę przyznać, że te ciasteczka zostały zjedzone w całości (co jest rzadko spotykane u mnie w domu, bo mimo wszystko mało które ciastka nam smakują). W smaku kruche, dość twarde, lekko pikantne, cynamonowe. Dodatkowym ich plusem jest fotogeniczność ;). A przy okazji - nie macie wrażenia, że na drugim zdjęciu wyszły jak lody karmelowe? Przepis z forum CinCin.


Składniki
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 600 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
Utrzeć masło z cukrem na kremową masę. Dodać jajka, zmiksować, przesiać mąkę z sodą i przyprawami i wymieszać. Gdy wszystko się zwiąże podzielić na 5 porcji i z każdej robić rulonik, kroić go na 10 kawałków. Kawałki formować w kulki. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 10-12 minut.


niedziela, 20 czerwca 2010

Ciasto drożdżowe z truskawkami i migdałową kruszonką




Staram się dodać jak najwięcej przepisów, póki jeszcze mogę, bo za chwilę wakacje i wyjeżdżam na dość długo... . Jak już wczoraj wspominałam, zachciało nam się drożdżowego ciasta, a że pod ręką były truskawki... No, co ja poradzę, że czekam na te owoce cały rok, a kiedy już są to objadam się nimi bez przerwy, 'póki się da'? ;) Więc było ciasto drożdżowe, truskawki i była też migdałowa kruszonka, która świetnie komponowała się z owocami. Ciasto wyszło mi mięciutkie, wyrastało dość szybko (tutaj jednakowoż trzeba zauważyć, że robiłam i myślałam o kilku rzeczach naraz więc być może straciłam rachubę czasu), w każdym razie nam smakowało :).
update: zdjęcia zostały zmienione, bo poprzednie mi się nie podobały. Tym razem zrobiłam ciasto w wersji z malinami i porzeczkami. Zamiast masła dodałam 80 g oliwy z oliwek (ciasto zachowa dłużej świeżość). Jestem nim na nowo "zauroczona" - mniam!


Składniki
  • 500 g mąki pszennej + 2 łyżeczki
  • 45 g drożdży (świeżych)
  • 1/4 l maślanki
  • 100 g cukru + 1 łyżeczka
  • 80 g masła
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 500 g truskawek
Drożdże rozkruszyć w lekko ciepłej maślance, zasypać łyżeczką cukru i dwoma łyżeczkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn, rozpuszczone, lekko ciepłe masło, jajko, cukier sól i olejek. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, krótko zagnieść ponownie, znów odstawić. Blachę wyłożyć ciastem. Truskawki umyć, obrać i pokroić na plasterki tak, żeby zakryć całe ciasto. Odstawić na jakieś 20 min. do napuszenia.


Składniki na kruszonkę
  • 160 g mąki
  • 60 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 35 g migdałów w płatkach
  • cukier migdałowy
  • 100 g masła
Ze wszystkich składników zagnieść kruszonkę, posypać ciasto. Piec w temp. 200 st. C około 40-50 min.


czwartek, 17 czerwca 2010

Muffinki Pina Colada


No, może nie do końca Pina Colada, ale taka nazwa mi do nich pasuje, więc nie zmieniam. Jestem ogromną fanką połączenia: kokos + ananas, a gdy zobaczyłam tutaj przepis na takie muffinki - to już w ogóle nie mogłam się oprzeć. Zdjęcie nie jest powalającej jakości ;) - stary aparat - , ale niebawem (znaczy kiedy skończą się już świeże owoce :D) mam zamiar kolejny raz te babeczki wykonać, może uda mi się ładniejszą fotkę zrobić.


Składniki

  • 170 g masła o temp. pokojowej
  • 275 g cukru
  • 3 jaja o temp. pokojowej
  • 250 ml mleka kokosowego dobrze wstrząśniętego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 380 g mąki
  • łyżeczka soli *
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Rozgrzać piekarnik do 175 st. C. Masło zmiksować z cukrem do uzyskania jasnej barwy. Dodać jaja (po kolei, nie wszystkie naraz) i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. W jednej misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia. W innym naczyniu mleko kokosowe z ekstraktem. Do zmiksowanego masła dodawać kolejno: 1/3 składników suchych, ½ mokrych, 1/3 suchych, ½ mokrych i 1/3 suchych. Zmiksować na tyle, żeby się połączyły. Wkręcić do masy wiórki kokosowe. Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami foremki. Piec 18-22 minut do suchego patyczka. Po 15 minutach odwrócić foremkę, aby muffiny równo się upiekły.


Składniki na krem
  • 110 g masła
  • 1 opakowanie sera Philadelphia lub śmietankowego (225 g)
  • 75-150 g cukru pudru **
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ananas
Zmiksować masło z serkiem. Dodać cukier i zmiksować. Masą udekorować muffiny. Wetknąć kawałki ananasa.


* daję szczyptę
** trzeba dodawać powoli, próbować, czy nam wystarczy ;)

Koktajl truskawkowy



Zastanawiałam się, czy taki przepis w ogóle dodawać - bo co to za przepis? Za każdym razem koktajl wychodzi inny, raz bardziej owocowy, a raz mniej, słodszy, kwaśniejszy ... Tym razem jest mocno truskawkowy (co - mam nadzieję - widać na zdjęciu). Poza tym - czy istnieje osoba, która nie umie takiego koktajlu przygotować bez przepisu?


Składniki
  • truskawki - ilość dowolna
  • kefir (lub np. jogurt)
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • listki mięty do ozdoby
Truskawki obrać, zmiksować z pozostałymi składnikami. Rozlać do szklanek (najlepiej prezentuje się w wysokich), przyozdobić listkami mięty i truskawkami.


środa, 16 czerwca 2010

Sałatka z tuńczykiem



Czasem przyjemnie jest posiadać przepisy na potrawy czy przekąski, które można przygotować w trzy minuty, kiedy goście siedzą przy stole, a wszystkie smakołyki się kończą (bo i tak bywa, choć rzadko :D). Ta sałatka nie wymaga niczego prócz kilku składników, które zawsze się u nas znajdą... Pozostaje mi tylko polecić i życzyć smacznego :).


Składniki
  • 150 g kiełków fasoli Mung *
  • puszka tuńczyka w oleju
  • puszka kukurydzy
  • 4-5 łyżek majonezu
  • pieprz
Kiełki i kukurydzę odcisnąć z zalewy, tuńczyka z oleju. Wymieszać razem w misce, doprawić i dołożyć majonez, wymieszać.


* masa po odsączeniu z zalewy

poniedziałek, 14 czerwca 2010

Muffinki waniliowe z kremem




Najbardziej nie lubię uczucia, gdy na coś do jedzenia mam ochotę, a nie wiem, na co ;). Przeszukuję wtedy szafki, szuflady, lodówkę i blogi. Takim sposobem można natknąć się na bardzo dużo ciekawych przepisów. Ten na babeczki znalazłam tutaj. Problem miałam tylko z masą truskawkową. Pierwszą zrobiłam z margaryną, licząc że mimo wszystko się uda (masła w domu nie było). Niestety, nie wyszła. Dzisiaj podjęłam drugą próbę (tym razem już z masłem ;) ) i masa wyszła śliczna, jasnoróżowa. Ryzyk-fizyk - mówię - i dodałam więcej truskawek. W efekcie wyszło to, co wyszło, co prawda całkiem dobre, ale mało urodziwe, więc na jakieś większe uroczystości nie polecam dodawać więcej truskawek niż być powinno.
update: przepis na masę został zmieniony.

Składniki
  • 220 g cukru
  • 200 g masła
  • 3 duże jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 330 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 245 g maślanki
  • cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Dodać jajka, po jednym i wymieszać. Dodać oba ekstrakty oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, zmiksować. Do masy dolać maślankę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych i piec w 200 st. C przez 20-25 min.


Krem (jak tutaj)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (lub lepiej: 30 g domowego cukru waniliowego)
  • 25 dag margaryny (kostka)
  • 2 szklanki mleka w proszku ("pełnego")
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękka margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.  Krem wyłożyć na wystudzone muffiny i dowolnie udekorować.


sobota, 12 czerwca 2010

Napój na upalne dni



Ta wysoka temperatura całkowicie mnie rozleniwiła, nie siedzę więc w kuchni, na śniadania jem jogurt z truskawkami, na obiady makaron z tymi owocami, a na kolacje pijam koktajl truskawkowy, toteż dieta moja ostatnimi czasy nie jest urozmaicona, ale bardzo mi to odpowiada :). Nie mam siły na inne czynności niż na leżenie, słuchanie muzyki, a wieczorem, gdy jest już niewiele, ale zawsze chłodniej, chodzę na spacery. I muszę przyznać, że uwielbiam ten leniwy, czerwcowy, jeszcze szkolny czas!

Składniki
  • 7 listków świeżej mięty
  • 1,5 l wody
  • sok z połowy cytryny
  • miód lub cukier do smaku
  • kilka ziaren kardamonu
  • do dekoracji: kilka plasterków cytryny i ewentualnie kilka listków mięty
  • lód
Miętę umyć, zalać zagotowaną wodą, dodać kardamon, przykryć i poczekać, aż herbata się zaparzy. Osłodzić (jeśli używamy miodu - należy poczekać, aż płyn osiągnie temp. nie wyższą niż 40 st. C). Z cytryny wycisnąć sok, dodać do herbaty. Przelać do dzbanka, wystudzić, schłodzić, ozdobić cytryną i miętą. Podawać z lodem.


piątek, 11 czerwca 2010

Karmelizowany cukier. Pralina.


Każdy karmel robi inaczej. W internecie można znaleźć co najmniej kilkadziesiąt przepisów, m.in. zamiast wody- śmietana, mleko lub sok z cytryny. Różne są też proporcje składników. Najlepiej co prawda sprawdziłby się też termometr kuchenny, ale że ja się go jeszcze nie dorobiłam, to trzeba sobie radzić, jak się da ;).
Zamiast migdałów można użyć każdych innych orzechów, wedle upodobań. 



Składniki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 ml wody
  • 30 g płatków migdałowych
Migdały rozłożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Cukier i wodę umieścić w garnku z grubym dnem. Postawić na średnim ogniu i gotować, od czasu do czasu mieszając rondlem.  Cukier się rozpuści, a w domu będzie pachnieć watą cukrową ;). Następnie karmel będzie miał jasnozłoty odcień (soft-ball stage) Gotowy karmel jest brusztynowo-brązowy. Taki wylać na migdały i odstawić do zastygnięcia. Gotową pralinę można użyć do deserów, ciast, ale równie dobrze można ją skonsumować bez niczego.
 


wtorek, 8 czerwca 2010

Babka - moja ulubiona



Definitywnie moja ulubiona babka. Robię ją cały rok, w zimie w wersji kakaowej, w lecie z truskawkami, malinami, jagodami, a teraz z rabarbarem. Bardzo prosta, często robię ją wrzucając wszystko do miksera i zostawiam do połączenia składników. Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby nie wyszła :).


Składniki
  • margaryna (250 g) o temp. pokojowej
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rabarbar lub inne owoce, np jabłko + 3 garście truskawek
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, wymieszać. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x12 cm, na wierzch wyłożyć rabarbar lub inne owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C prze 45 min. lub chwilę dłużej *, do 'suchego patyczka' (ciasto jest suche w środku, a z wierzchu zarumienione).


* wersję jabłkowo-truskawkową piekłam równe 50 min.





niedziela, 6 czerwca 2010

Pastylki miętowe w czekoladzie



Lubię miętę i lubię czekoladę, ale np. to połączenie w lodach mi nie smakuje. Za to mój brat je uwielbia - i właśnie z myślą o nim zrobiłam te cukierki. Są strasznie słodkie, ale i tak mu odpowiadają :). Jeśli lubicie eksperymenty - polecam, natomiast jeżeli preferujecie kuchnię tradycyjną - nawet ich nie próbujcie, żeby się nie rozczarować :). Przepis Arribeth z WŻ.


Składniki (na ok. 30 pastylek)
  • 50 dag cukru pudru
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki kropli miętowych
  • opcjonalnie: kilka kropel zielonego barwnika spożywczego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 30 dag czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
Z cukru odsypać 1 łyżkę, resztę wsypać do miski, dodać białko, sok z cytryny i krople miętowe, zagnieść na elastyczną, plastyczną masę (w razie potrzeby dodać trochę cukru pudru). Rozwałkować podsypując odłożonym cukrem na grubość ok. 1/2 cm, wykrawać kieliszkiem krążki. Odstawić do przesuszenia na 2-3 godziny.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miętowe krążki zanurzać w czekoladzie, wyjmować za pomocą widelca i odkładać na folię aluminiową. Odstawić na kilka godzin. Przechowywać w lodówce, w szczelnym pudełku każdą warstwę przekładając papierem śniadaniowym.

Miłej niedzieli! :)


sobota, 5 czerwca 2010

Biszkopt


Upiec dobry biszkopt dla wielu jest nie lada wyzwaniem. Nigdy nie zapomnę mojego pierwszego - kompletnie opadniętego, twardego i przesuszonego :). Od tamtej pory wciąż doskonalę swoje biszkopty, ten przepis, który podaję niżej jest absolutnie dla nowicjuszy, ponieważ ze względu na zawarty w nim olej nie opada - przynajmniej mi. Warto też zaznaczyć, że biszkopt ten, z normalnej, podanej porcji zrobiłam w brytfannie o wymiarach 37x23. i wyszedł całkiem wysoki :).


Składniki
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • kopiasta szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia *
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy, olej, żółtka, wymieszać. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mąkę ziemniaczaną. Piec ok. 45 min. w temp. 170 stopni C.


* próbowałam bez proszku (z 4 jaj+analogicznie pomniejszona ilość innych skłandików, kolaż dwóch zdjęć u góry) - wyszedł mi. Jeśli jednak się boisz - dodaj tą łyżeczkę i piecz spokojnie ;)
** na wierzchu biszkopt, podczas pieczenia, tworzy się taka skorupka, która łatwo odpada

czwartek, 3 czerwca 2010

Sernik w paski



Czasem mam ochotę na sernik składający się tylko z sera. Czasem chcę wypróbować coś innego, upieczonego nie przez Babcię, która zresztą jest absolutną mistrzynią serników, niedoścignioną, a która czasem mówi - gdy przekraczam próg jej domu zwabiona słodkim zapachem pieczonego ciasta, zapachem, który unosi się w całej okolicy - że "sernik nie wyszedł", co oczywiście jest zupełnie niemożliwe... Przepis znaleziony u Asi, wykonany zaraz 7 kwietnia, dopiero dzisiaj znalazłam zawieruszone zdjęcia :).

Składniki
  • 1 kg twarogu
  • 4 jaja
  • 6 łyżek śmietany
  • 4 łyżki cukru (polecam dodać więcej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 tabliczki czekolady (mlecznej)
Rozpuścić 1 tabliczkę czekolady i odstawić, aby ostygła. Ser zmiksować z cukrem, dodając kolejno jajka, dalej miksować, następnie dodać śmietanę i mąkę. Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać stopioną czekoladę. Nakładać po dwie łyżki na środek tortownicy. Piec 1 godzinę w 180 st. Na jeszcze ciepłe pokruszyć drugą tabliczkę czekolady. Zostawić do ostygnięcia.