czwartek, 2 maja 2013

Ciasto 'Milky Way'


Nie wiem, czy kiedyś Wam o tym pisałam (bo nie ma się od czego przyznawać...), ale jestem wrodzoną kaleką. To znaczy - nie, nie jestem chora/niepełnosprawna, tylko moje ręce (ka)leczą. Ostatnio na przykład: zakładam chodzący zegarek - stanął. Idę po drugi chodzący zegarek - stanął w momencie  gdy go zapinałam. Pożyczyłam (chodzący!) zegarek Mamy... Stanął. Dotknę niepsującą się Nokię - zawiesza się. Uruchamiam rano laptopa - eksplodował. Uruchamiam stacjonarny - włączył się dopiero po trwających 15 minut kombinacjach alpejskich. Urządzenia elektroniczne mnie nie lubią, w przeciwieństwie do wszelkiej zwierzyny (wczoraj: 8-krotne odkłaczanie czarnych dresów... 3 kochane, poczciwe, pooperacyjne dachowce wdrapujące się na kolana i 2 moje rosyjskie [syberyjskie] grubasy zajmujące łóżko = tona futra na mnie).
A ciasto przepyszne! Masa obłędna, naprawdę - mocno mleczna, słodziutka, z pewnością pojawi się jeszcze nie raz, w różnych wersjach. Polecam :-)


Składniki
Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao


Masa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (lub lepiej: 30 g domowego cukru waniliowego)
  • 25 dag margaryny (kostka)
  • 2 szklanki mleka w proszku ("pełnego")


Polewa 
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • 6 łyżek mleka

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, wciąż ubijając. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach ok. 25x36 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 25 min.. Ostudzić i podzielić na dwie części. 
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękka margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, przykryć drugą częścią biszkoptu. 
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!




źródło: klik
Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Masa mleczna: ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 25 dag margaryny 2 szklanki mleka w proszku ("pełnego") Polewa: 15 dag czekolady mlecznej około 6 łyżek mleka

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,milky_way
Copyright © Smaczny.p
Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Masa mleczna: ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 25 dag margaryny 2 szklanki mleka w proszku ("pełnego") Polewa: 15 dag czekolady mlecznej około 6 łyżek mleka

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,milky_way
Copyright © Smaczny.pl
kładniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Masa mleczna: ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 25 dag margaryny 2 szklanki mleka w proszku ("pełnego") Polewa: 15 dag czekolady mlecznej około 6 łyżek mleka

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,milky_way
Copyright © Smaczny.pl
kładniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Masa mleczna: ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 25 dag margaryny 2 szklanki mleka w proszku ("pełnego") Polewa: 15 dag czekolady mlecznej około 6 łyżek mleka

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,milky_way
Copyright © Smaczny.pl
kładniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Masa mleczna: ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 25 dag margaryny 2 szklanki mleka w proszku ("pełnego") Polewa: 15 dag czekolady mlecznej około 6 łyżek mleka

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,milky_way
Copyright © Smaczny.pl

11 komentarzy:

  1. Przecież to batonik mojego dzieciństwa! Ach, chcę kawałek tego ciasta, chcę! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. milky way to jeden z ulubionych batoników w dzieciństwie ,fajnie zrobić takie ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tego batona, a co dopiero ciacho...:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale taka cecha bardzo urozmaica szare życie :P

    OdpowiedzUsuń
  5. O jaaaa.... Rewelacja! bardzo lubię batonika, więc i ciacho by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z elektroniką Twoje ręce mogą się nie dogadywać, ale do ciast to zdecydowanie się nadają ;) Najlepszy przykład na zdjęciach powyżej!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam :) Musiało smakowac cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie ciasto, którego nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakiekolwiek bez kremu, mas maślanych czy bitej śmietany. Drożdżowe na przykład, ucierane, piaskowe, kruche, murzynek, sernikobrownie lub brownie. Szarlotka też może być, choć to już nie ta pora roku.
      Kilka moich faworytów na obecną porę roku:
      http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2007/06/babka-z-rabarbarem.html
      http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2010/06/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-i.html
      http://www.slodkieinspiracje.blogspot.com/2012/06/wykwintne-ciasto-kruche-z-malinami-i.html
      http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2011/08/ciasto-jogurtowe-z-mixem-owocow-i.html
      http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2011/12/sernikobrownies-z-malinami.html
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. ależ kuszące:) uwielbiam mleko w proszku i zapewne ta masa by mi bardzo odpowiadała.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...