poniedziałek, 6 stycznia 2014

Bułeczki jogurtowe z sezamem




Miękkie, delikatne i puszyste bułeczki z jasnej mąki pszennej, na jogurcie. Idealne na śniadanie, neutralne w smaku. Łatwe do przygotowania, można zostawić je na nocne wyrastanie. Czego chcieć więcej? :-)


Składniki (8 bułek)
  • 300 g mąki pszennej, typ 550
  • 1/2  łyżeczki soli
  • łyżeczka miodu
  • 10 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych)
  • 80 ml wody
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sezamowej pasty (lub oleju, np. słonecznikowego)
  • nasiona sezamu do posypania
Drożdże rozetrzeć z miodem, dodać 2 łyżki wody i odstawić na 10-15 minut. W misce połączyć mąkę z solą, wlać rozczyn, resztę wody, jogurt, dodać tahini lub olej. Zagnieść sprężyste ciasto. Gdyby konsystencja była nieodpowiednia – dodać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować bułeczki.  Układać je w tortownicy lub na blaszce posmarowanej olejem roślinnym i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 210 st. C piekarniku przez ok. 15 min.




źródło: klik

5 komentarzy:

  1. Domowe pieczywko <3 Już wyobrażam sobie smak takiej ciepłej bułeczki z miodkiem i mleczkiem ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne ciemne bułeczki. Bardzo mi się podobają. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają obłędnie! uwielbiam domowe pieczywo, ale te bułeczki totalnie mnie urzekły :)
    swoją drogą to bardzo sympatyczny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...