niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto wiewiórka





Bardzo typowe ciasto na późną jesień. Wypełnione po brzegi aromatycznymi jabłkami, gruszkami, z chrupiącymi orzechami i słodkimi rodzynkami oraz suszonymi śliwkami. Pachnące miodem, cynamonem i kakao (swoją drogą - zaczynam się przekonywać do cynamonowo-czekoladowych smaków). Miękkie, puchate, wilgotne. Bardzo polecam :)


Składniki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • 150 ml oleju
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 10 suszonych śliwek
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek
  • cukier puder do posypania
Jajka ubić z cukrem i miodem. Dodać mąkę z sodą, proszkiem, cynamonem, kakao, solą. Wlać olej i zmiksować. Dodać pokrojone w kawałki jabłka, gruszki, śliwki i orzechy. Przelać do foremki (ok. 25x32 cm). Piec w 180 st. C przez ok. 45 min. (do tzn. "suchego patyczka"). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!





źródło: Ewa Wachowicz

5 komentarzy:

  1. Napakowane bakaliami...Wygląda pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam ciasta z orzechami. Moja mama tez robi to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Wiewiórka jest pyszna. Pięknie wygląda u Ciebie.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...