wtorek, 27 września 2016

Muffiny czekoladowe z gruszkami i kruszonką




Wilgotne, kakaowe muffiny na pierwsze dni jesieni :) W środku mają kawałki gruszki, na wierzchu - słodką, maślaną kruszonkę. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, pieczenie 20 min., a smakują super i ładnie wyglądają. Polecam!

Składniki (9 babeczek)
  • duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 2 gruszki (niezbyt soczyste)
Gruszki umyć, obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Jajko roztrzepać w jednej misce. Dodać olej i kefir, wymieszać. W drugiej misce wymieszać cukier, mąkę, proszek, kakao i sól. Mokre składniki dodać do suchych i szybko, niedokładnie wymieszać. Dodać gruszki i jeszcze raz szybko wymieszać. Nakładać do foremki wyłożonej papilotkami do muffinek i posypywać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min.

Kruszonka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
Rozetrzeć palcami wszystkie składniki, aż do powstania kruszonki.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...