środa, 21 grudnia 2016

Babeczki jak makowiec, z lukrem i skórką pomarańczową



Pyszne, delikatnie waniliowe muffinki, nadziane domową masą makową, polane lukrem i udekorowane kandyzowaną skórką pomarańczową. Smakują jak prawdziwy, rasowy makowiec! W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je dwukrotnie, za każdym razem zjedzone były do końca. Polecam!


Składniki
Babeczki
  • 125 g miękkiego masła
  • 130 g drobnego cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 duże jajka
  • żółtko
  • 415 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 315 g tłustego mleka
  • masa makowa - po 1 łyżeczce do każdej babeczki

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach, na zmianę z mlekiem. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Przełożyć do foremek lub papilotek do połowy wysokości, nałożyć po 1 łyżeczce masy makowej na każdą babeczkę i nałożyć ciasto do 4/5 wysokości. Piec 20 min. Wystudzić i polukrować.

Lukier
  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody, tak aby nie było grudek. Gdyby lukier był zbyt gęsty - dodać więcej wody. Polać wystudzone babeczki, posypać z wierzchu skórka z pomarańczu. Gotowe :)



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...