poniedziałek, 12 grudnia 2016

Proste korzenne ciasteczka miodowe



Oryginalnie z melasą, w  mojej wersji z miodem, dzięki któremu ciastka nabierają wyjątkowego smaku. Delikatnie korzenne, nie za suche. Obtaczane przed pieczeniem w cukrze, który lekko się karmelizuje i tworzy chrupiącą powłoczkę. Polecam!

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szklanka trzcinowego cukru
  • 170 masła
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, proszek, cynamon, gałkę, sól. Miękkie masło ubić mikserem w drugiej misce z 1/2 szklanki cukru na gładką, puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać miód i ponownie zmiksować bardzo dokładnie. Stopniowo dodawać suche składniki, ciągle miksując. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego * i obtaczać je w pozostałym cukrze (1/2 szklanki). Układać ciasteczka na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 min. Wystudzić. Smacznego!

* gdyby ciasto było bardzo lepkie można włożyć je na 30 min. do lodówki - wtedy powinno się z niego lepiej formować kuleczki


źródło: klik

3 komentarze:

  1. Jak długo można przechowywać takie ciastka by były świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczelnie zamknięte w puszce spokojnie wytrzymają tydzień. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie :) Ta cukrowa skorupka, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...