sobota, 29 marca 2014

Granola czekoladowo-kokosowa


Kolejny pomysł na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Domowe płatki to o wiele lepsze rozwiązanie niż kupne chrupki. Łączymy ulubione dodatki z płatkami owsianymi, pieczemy, potem dodajemy ulubione owoce i koniecznie białko - twarożek, jogurt czy mleko. Wersja czekoladowo-kokosowa najpyszniejsza z domowym, waniliowym serkiem i sosem z malin (można wykorzystać mrożone zapasy).


piątek, 28 marca 2014

Ciasteczka duńskie



Chyba najprostszy, najbardziej banalny pomysł na ciasto duńskie - ot, cały płat wystarczy posmarować jajkiem i posypać cukrem, a potem już tylko nożem poprzecinać na kwadraty. A w smaku? Rewelacja! Zupełnie jak drożdżowe, maślane ciasteczka - pamiętacie? (klik). Po raz kolejny potwierdza się to, co tam napisałam: prostota jest najsmaczniejsza!


środa, 26 marca 2014

Ekstrakt z wanilii + najlepszy, naturalnie karmelowy chlebek bananowy




Obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni to wanilia. I przyznam szczerze, że nie odbiegam od standardu, uwielbiam wiele aromatów, bez których nie mogłabym się obejść, ale wanilia to już absolutne musthave. I oczywiście cukier oraz niezastąpiony ekstrakt. Pamiętajcie: nie używamy olejków zapachowych, tylko naturalne aromaty.

poniedziałek, 24 marca 2014

Domowe masło czekoladowo-orzechowe



Nie jestem zwolenniczką Nutelli. Jest dla mnie zbyt słodka i jednocześnie za mało kakaowa oraz orzechowa. Dlatego chciałam zrobić jakąś pastę, masło, krem specjalnie dla siebie - bo z orzechów laskowych, na które w mojej rodzinie co druga osoba ma uczulenie, raczej gorzką, ale bez przesady. Postawiłam na prostotę - wystarczyło podprażyć i zmiksować orzechy, dodać 2 składniki i przelać do słoiczka - voilà, wreszcie mam Nutellę dla siebie! I to cały słoik :-)


środa, 19 marca 2014

Mrożone bezowe mini-torciki z kremem cytrynowym



Raz w życiu tylko robiłam bezowy torcik (z kremem czekoladowym i wiśniami, pamiętam jak dziś), mimo że bezy dość lubię, a Mama sporadycznie wspominała o podobnym wypieku. Osobiście: w tym momencie z chęcią zjadłabym Pavlovą z grubą warstwą bitej śmietany i jakimiś owocami leśnymi, ale niestety na świeże, polskie truskawki, maliny czy jagody jeszcze trochę sobie poczekamy - trzeba zadowolić się substytutem... za to jakim dobrym! :) Krem po zmrożeniu smakuje jak najlepsze cytrynowe lody, całość dzięki mocnemu, cytrynowemu akcentowi nie jest mdła. Polecam bardzo :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...