czwartek, 5 kwietnia 2012

Prostota jest najsmaczniejsza


Zdecydowanie. Czasem niepotrzebne są wymyślne składniki, egzotyczne nazwy, wymieszane smaki. Czasem wystarczą drożdże, zwykła mąka i trochę cukru, żeby wszyscy zachwycali się tym, co powstanie. Czasem nawet nie trzeba 'męczyć się' zbyt długo ze zdjęciami, bo wychodzą dwa pierwsze i w pełni satysfakcjonują. Czasem wspomnień z takimi zwykłymi ciastkami jest więcej, niż możnaby przypuszczać.
Przepis z CinCin. Polecam bardzo, moje ulubione ciastka. Najsmaczniejsze zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze ciepłe. Chociaż później też niczego sobie.


Składniki
  • 50 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny (z masłem podobno nie wyjdą)
  • szklanka śmietany
  • 4 dkg drożdży
  • 1 kopiasta łyżka cukru
  • cukier i roztrzepane jajko do obtaczania
Przesianą mąkę posiekać nożem z margaryną, a potem rozetrzeć dłońmi na "piasek". Drożdże rozetrzeć z cukrem, na chwilę odstawić, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać do mąki (w dołek utworzony na środku ciasta), zarobić nożem, a potem szybko wyrobić ręcznie. Wałkować na ok. 5 mm, wykrawać ciasteczka, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać cukrem (ja wysypuję cukier na talerz i moczę w nim ciasteczka), piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w temp. 200 st. C na jasnozłoty kolor - ok. 15-18 min.

24 komentarze:

  1. Jadła kiedyś taki ciasteczka, chyba już babci jeszcze. Rzeczywiście są bardzo pyszne i proste do tego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę takie upiec.;)
    Śliczne jest to zdjęcie.♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam sie, czasem najprostsze rzeczy bywaja najlepsze, czego dowodem twoje przesliczne motylki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj zjadłabym takie ciastko!:)

    masz rację- czasem mniej znaczy wiecej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się ;) Prostota to wspaniała sprawa w kuchni. A ciasteczka są przeurocze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładne. Cukrowy wierzch prezentuje się wyjątkowo estetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. całkowicie się z Tobą zgadzam!
    idę tą myślą od niepamiętnych czasów:)
    słodko i uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne zdjecie:) ....to prawda prostota zawsze najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te ciasteczka są pyszne, mniam:)Pięknie wygladają.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie proste ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ciacha. A śmietana kremówka czy kwaśna? Bo pewności nie mam.

    Lidia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaśna. Ale od biedy z tłustszym mlekiem też wyjdą ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)
      Kwaśną śmietanę uwielbiam ;> Nawet na chlebku i posypaną cukrem ;>

      Usuń
    3. Nie ma za co :0
      PS Ja też :D Mój tata tak jadał, będąc dzieckiem i mnie nauczył :)

      Usuń
  12. jakie urocze motylki! w sam raz do kawki lub herbatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. dosłownie słodkie motylki :).

    OdpowiedzUsuń
  14. zgadzam się w stu procentach!
    śliczne motylki ;]

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja babcia piecze podobne ciasteczka,ale wyrobione ciasto owija ściereczką i zanurza w zimnej wodzie, do czasu jego wypłynięcia.
    Ciasteczka są niezwykle delikatne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuję tego patentu. Dziękuję :)

      Usuń
  16. Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...