Miękkie, słodkie, karmelowe ciasteczka idealne na zimę. Z suszonymi morelami i pokrojonymi, ciągnącymi się krówkami, trzcinowym cukrem i chrupiącymi migdałami. Fajna przekąska w trakcie zabieganego dnia. Wybaczcie tragiczne zdjęcia, nie miałam czasu zrobić nic lepszego, wszystko ostatnio przeciwko mnie, nawet aparat...
▼
czwartek, 29 stycznia 2015
poniedziałek, 26 stycznia 2015
Babeczki cytrynowe z bezą
Bardzo popularne zestawienie: cytryna + beza. Ekstremalna słodycz puchatej czapeczki przełamana jest lekko kwaskowatym, orzeźwiającym ciastem. Babeczki szybko się przygotowuje, nawet początkujący spokojnie sobie z nimi poradzi, a efekt jest całkiem przyjemny dla oka (i podniebienia!). Polecam :)
sobota, 24 stycznia 2015
Śniadanie na sobotę #24
Dzień dobry w sobotę! Piszę do Was z drogi, wykazuję się właśnie szczytem nieodpowiedzialności - nie zważając za bardzo na obowiązki uczelniane jadę do Kasi do Wrocławia na jej 21-sze urodziny :)))
Dzisiejsze śniadanie to moje banalne odkrycie ostatnich dwóch tygodni - odkąd zaczęłam się porządnie uczyć mój organizm ma bardzo proste zachcianki - lody, czekolada i zwykłe kanapki*. Niespecjalnie sobie odmawiam tych przyjemności, bo - co tu kryć - glukoza to najlepsze paliwo dla mózgu ;)
czwartek, 22 stycznia 2015
Korzenna czekolada do picia (instant)
Nie ma nic pyszniejszego, słodszego, poprawiającego humor i rozgrzewającego w te chłodne dni niż czekolada. Gorzka, mleczna, nawet biała. I do picia. Domowa. Najlepiej z topionej czekolady, ale gdy czasu niewiele - instant też ujdzie. Na leniwy poranek, w przerwie zabieganego dnia, do książki albo kocyka. Wszystkie chwyty dozwolone. W końcu tylko w zimie czekolada smakuje tak dobrze ;-)
poniedziałek, 19 stycznia 2015
Owsiane ciasteczka z suszonymi bananami, czekoladą i orzechami
Tak nam posmakowały kiedyś ciastka kokosowe z białą czekoladą (klik), że zrobiłam kolejną wersję - tym razem z suszonymi chipsami bananowymi, chrupiącymi orzeszkami brazylijskimi oraz mleczną czekoladą. Bardzo pospolite, ale jednocześnie sprawdzone i smaczne połączenie :)
sobota, 17 stycznia 2015
Śniadanie na sobotę #23
Piękną mamy wiosnę tej zimy, prawda? Wczoraj temp. 8-9 stopni i wspaniałe słońce, dziś już trochę bardziej pochmurno, jednak dobry nastrój mnie nie opuszcza :) Mam nadzieję, że mrozy już nie wrócą, uwielbiam taką wiosenną pogodę! :) I dlatego śniadanie też letnie, bo sto lat nie jadłam takich zwykłych pancakes z jagodami. Baaardzo polecam!
czwartek, 15 stycznia 2015
Łatwe kokosowo-bezowe ciasteczka
Muszę zdecydowanie częściej robić bezowe wypieki, bo moja rodzina je uwielbia, a mnie rzadko przypominają się takie proste (a jednocześnie pyszne!) pomysły na słodkie co nieco. Wersja kokosowa jest zdecydowanym, bezowym faworytem, kiedyś już podobne ciasteczka na blogu były (klik), a dziś powtórka :)
wtorek, 13 stycznia 2015
Millionaire's shortbread
Bardzo rozpustne i jednocześnie prze-py-szne ciasto. Słony, kruchy spód, bardzo maślany, lekko waniliowy, wybitnie słodki kajmak i półgorzka czekolada. Trio idealne na smutne wieczory, kiedy jedyne, czego potrzebujesz to dużo słodyczy, ciepła kołdra, kubek mlecznej kawy, intrygująca książka, a przede wszystkim święty spokój :3
sobota, 10 stycznia 2015
Śniadanie na sobotę #22
Po krótkim okresie przesytu masłem orzechowym znów zaczęło bardzo mi smakować i na nowo stało się ulubioną przekąską o różnych (czasem naprawdę dziwnych) porach dnia i nocy. Kiedyś bardzo smakowało mi w połączeniu z Nutellą, teraz jednak wolę w "czystej" postaci, ew. z dodatkiem owoców czy dżemu truskawkowego. Na rynku dość sporą ofertę gotowych maseł, ale jeśli macie blender i chwilę cierpliwości - polecam zrobić własne, domowe (i to ze zdecydowanie większej porcji :D). A jeśli chcecie spróbować innych, mniej tradycyjnych smaków, od których zaczęłam - klik, klik, klik. Miłej soboty :)))
czwartek, 8 stycznia 2015
Nutella muffins with pb
W najbliższym czasie spodziewajcie się kilku przepisów na wypieki z nutellą i masłem orzechowym, bo moja Rodzina bardzo przekonała się do tego połączenia ;) Szczególnie zasmakowały im nadziewane babeczki (i w ogóle - co mnie dziwi - ostatnio wszystkim przypadły do gustu ciasta w miniaturkach: muffinki, cupcakes...). Dzisiaj w wersji czekoladowej z lekko słonym, orzechowym nadzieniem. Pycha :)
wtorek, 6 stycznia 2015
Piernikowe tosty francuskie
Znalazłam jeszcze jeden zaległy przepis, który powinien wylądować tutaj w grudniu :) Tosty francuskie to moje ulubione zimowe śniadanie, zajadam się przeróżnymi wersjami smakowymi. Dziś przedstawiam Wam wersję piernikową, podaną z twarożkiem, pomarańczą i płatkami czekolady - pycha!
poniedziałek, 5 stycznia 2015
Sernik śmietankowy z nutą czekolady
Jeden z przepisów, które mam w 'Roboczych' już ze 2 lata. Za każdym razem, gdy robiłam ten sernik (nie jakoś często, ale zdarzało się) - coś utrudniało mi zrobienie zdjęć. A to bateria w aparacie padła, a to zdążyliśmy go zjeść, zrobiło się za późno na fotografowanie, itd. Teraz zrobiłam go specjalnie z myślą o przeniesieniu posta do zakładki 'Opublikowane' ;)
sobota, 3 stycznia 2015
Śniadanie na sobotę #21
Dziś mam coś oczyszczającego na okres po-świąteczny i po-sylwestrowy ;)
Do szpinaku nie trzeba mnie długo namawiać. I chociaż zdecydowanie preferuję go w daniach wytrawnych (naleśniki, pierogi czy zawinięty w ciasto francuskie, pycha!) to w słodkich koktajlach również smakuje dobrze. Tym razem zrobiłam nie klasyczne green smoothie w kolorze Shreka, tylko mocno owocowy koktajl - banan, truskawka, jabłko i trochę szpinaku. Pyszna, zdrowa kompozycja, choć może w nieco przerażającym kolorze ;-)
Do szpinaku nie trzeba mnie długo namawiać. I chociaż zdecydowanie preferuję go w daniach wytrawnych (naleśniki, pierogi czy zawinięty w ciasto francuskie, pycha!) to w słodkich koktajlach również smakuje dobrze. Tym razem zrobiłam nie klasyczne green smoothie w kolorze Shreka, tylko mocno owocowy koktajl - banan, truskawka, jabłko i trochę szpinaku. Pyszna, zdrowa kompozycja, choć może w nieco przerażającym kolorze ;-)
piątek, 2 stycznia 2015
Ciasteczka z korzennej kruszonki
Co jest najlepsze w drożdżowym, kruchym z owocami, drożdżówkach, crumble?
Kruszonka! Kruszonka to meritum, kruszonka to główny element tak wielu wypieków, kruszonkę każdy przechodzący obok blaszki z ciastem obskubuje i zajada po kryjomu. Dlatego dzisiaj ciastka, które są same w sobie kruszonką. Sypkie, maślane, korzenne, świąteczne, chrupiące. Wyglądem nie zachwycają, w smaku po prostu świetne, także polecam (nawet z porcji x2, bo znikają mega szybko :-D).