czwartek, 4 sierpnia 2011

Kokosowe bezy


Miałam kiedyś bardzo fajny przepis na takie bezy i gdzieś się zapodział. Ale że zostały mi białka, a mój brat bardzo lubi takie ciasteczka - odtworzyłam recepturę i od razu zapisałam, żeby mieć na zaś.


Składniki (na 8 bez)
  • 2 białka (z małych jajek)
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • polewa czekoladowa (opcjonalnie)
Białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać sok z cytryny i cukier puder (porcjami), dalej miksować. Następnie dodać wiórki, wciąż miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać bezy (ja robię to łyżką do lodów). Piec w piekarniku nagrzanym do 130 st. C przez 70-90 minut.



12 komentarzy:

  1. Fajne beziki i ładnie im z ta polewą:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ta polewa wygladaja bajecznie! A ze sa kokosowe, to pewnie rownie dobrze smakuja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ostatnio fazę na kokos, śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne przepisy, apetyczne zdjęcia!;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Można dostać od Ciebie jakiś adres mailowy, żeby napisać wiadomość?

    OdpowiedzUsuń
  6. megii013 adres jest na samym dole strony (przeniosłam go tam ostatnio, ale chyba to był błąd). Proszę bardzo: slodkieinspiracje@poczta.onet.pl
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ah, no i oczywiście dziękuję dziewczyny za wszystkie miłe słowa i jeszcze raz pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygladaja tak polane strużkami czekolady:) Brat wie co dobre:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszą być pyszne bo wyglądają niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. kokos i beza,to dla mnie polaczenie idealne..a wyglada super:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...