środa, 31 grudnia 2014

Keks angielski




Święta bez keksu nie są prawdziwymi Świętami! Ten tradycyjny powinien składać się przede wszystkim z bakalii, bakalii, bakalii, bakalii i dopiero z ciasta ;-) Niemniej należy uważać, by nie przedobrzyć - masa musi wyrosnąć i nie stać się zakalcem, a pyszne, chrupiące orzechy i namoczone w alkoholu rodzynki muszą równomiernie ozdabiać żółte, maślane ciasto. Poniżej mój ulubiony ostatnio przepis na keks. Polecam serdecznie!

wtorek, 30 grudnia 2014

Świąteczna szarlotka



Czy kiedykolwiek jedliście szarlotkę, która oprócz jabłek i cynamonu miałaby w sobie mnóstwo świątecznych akcentów? Na przykład cudowną, chrupiącą, miodową masę bakaliową - pełną orzechów, suszonych owoców, cudownych przypraw, aromatów? Nie? Wcale mnie to nie dziwi :-) To już nie szarlotka, to po prostu kwintesencja Bożego Narodzenia. Dzięki dodatkowi mąki razowej ciasto ma specyficzny, orzechowy posmak, wzmocniony przez dodatek miodu. Po upieczeniu koniecznie posypcie placek grubą warstwą cukru pudru, bowiem delikatna słodycz pochodzi tylko z lekko osłodzonego miodem nadzienia.

niedziela, 28 grudnia 2014

Śniadanie na sobotę #20



Święta dla mnie skończyły się dopiero dzisiaj, dlatego znów opóźniłam dodanie posta (notabene we wciąż świątecznym klimacie). Te ostatnie kilka dni było dla mnie bardzo miłe - obfitowało w spotkania z rodziną, za którą trochę już tęskniłam, dlatego ograniczyłam użycie elektroniki do niezbędnego minimum. Mam nadzieję, że Wam Boże Narodzenie minęło w równie przyjemnym nastroju i zapraszam na moją ulubioną (choć nieco rozpustną) wersję kaszy manny <3

czwartek, 25 grudnia 2014

Christmas morning muffins



Bardzo smaczne, wypełnione po brzegi bakaliami muffiny specjalnie dla Świętego Mikołaja! Zgodnie z nazwą dodaję przepis dziś, w Świąteczny poranek, ale moim zdaniem takie łakocie są dobre przez cały adwent. Szczególnie pozostawione (koniecznie z kubkiem mleka!) dla nocnego darczyńcy w czerwonym ubranku... ;>

wtorek, 23 grudnia 2014

Kokosowa kostka z polewą czekoladową


W ostatniej chwili okazało się, że potrzebuję jeszcze świątecznych ciasteczek, a nie miałam już czasu na wałkowanie, wykrawanie... Zrobiłam więc ciasteczka w trochę innej wersji, bardzo mało pracochłonnej. Ciasto wykładamy do foremki i po prostu gotowe kroimy na kawałki (klik po podobny przepis). Super sprawa!

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Trufle piernikowe



Co zrobić z resztkami nieco obeschniętego piernika? Przecież nie może się zmarnować. Mam dwie propozycje: piernikowe tosty francuskie i piernikowe trufelki. Dziś o tych drugich. Małe, słodkie kulki, w sam raz do mocnej, aromatycznej, czarnej herbaty. Porządnie nasączone alkoholem, z mnóstwem bakalii i innych świątecznych dodatków są kwintesencją grudnia. Można je obtoczyć w czekoladzie, wiórkach kokosowych czy pokruszonych, prażonych orzechach. Ja tym razem wybrałam gorzkie kakao. Polecam :-)
PS To przepis z tych 'na oko'. Proporcje składników zależą od tego, z jakiej mąki było robione ciasto, jak bardzo wyschło, etc. Może się zdarzyć, że będzie trzeba dolać dużo płynu, albo dosypać pokruszonego ciasta. Ilość dodanego cukru również zależy od słodkości ciasta. Więc proporcje są zupełnie orientacyjne ;-)


Składniki
  • 200 g piernika
  • 50 g masła
  • 100 ml korzennej nalewki
  • 100 g cukru pudru (+/- w zależności od preferencji i słodkości ciasta)
  • 3 łyżki kakao
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30 g posiekanych prażonych orzechów włoskich
  • 30 g posiekanych prażonych orzechów laskowych
  • 30 g posiekanych prażonych migdałów
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g rodzynek, namoczonych w alkoholu lub kawie
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • mleko do odpowiedniej konsystencji (dodałam ok. 3 łyżek, ale to zależy od wilgotności ciasta)
  • kakao, czekolada do obtoczenia, wiórki kokosowe, orzechy...
Piernik pokruszyć, wymieszać z cukrem, kakao, skórką, orzechami, żurawiną i odsączonymi rodzynkami oraz cynamonem. Masło rozpuścić. Dodać do ciasta, razem z nalewką. Stopniowo dolewać mleko (ilość zależy od wilgotności ciasta, im bardziej suche tym chłonie go więcej). Kiedy masa będzie zwarta, niezbyt lepiąca, formować kuleczki. Schłodzić przez godzinę. Obtaczać w kakao. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godz., aby smaki się przegryzły. Najlepiej smakują schłodzone.



źródło: bazowałam na tym przepisie - klik

niedziela, 21 grudnia 2014

Śniadanie na sobotę #19



Tydzień temu dodałam post z opóźnieniem, ale w sobotę, teraz w weekend kompletnie zapomniałam o blogu i jedząc przed chwilą śniadanie (tak, o 11) skojarzyłam, że to już niedziela, a ja wczoraj nic nie napisałam ;) Dlatego pozwolicie, że zostawię Was z kolejnym, pachnącym świętami śniadaniem, a sama pójdę się ubrać i pomalować, bo za chwilę będę jechać do Łodzi. Spokoju na najbliższe dni pełne przygotowań Wam życzę :)

czwartek, 18 grudnia 2014

Ciasteczka kawowo-kakaowe z polewą



Zamęczam ciasteczkami, ale skoro obiecałam to proszę, będzie jeszcze kilka przepisów. Może coś z tej zaprezentowanej w tym roku gamy Wam się spodoba i wyląduje na wigilijnym stole, albo w pudełeczkach z własnoręcznie przygotowanymi prezentami dla najbliższych osób.
Robiąc te ciasteczka i wdychając aromat kawy oraz czekolady pomyślałam sobie o tym, jak pyszne musi być ciasto o takim smaku :) Chyba będzie trzeba kiedyś takie zrobić! Ale na razie ciastka...

środa, 17 grudnia 2014

Piernikowe ricotta hotacakes



Dzień dobry! Święta za pasem, żyję od jednych zakupów do drugich, w międzyczasie zajęcia, trochę nauki, dużo kawy, czekolady, spotkań z przyjaciółmi, grzanego wina i muzyki. W czwartek uciekam z Łodzi do domu (zastanawiam się w tej chwili, jak spakuję do małego samochodu tak dużo rzeczy, ile planuję - same prezenty to połowa dostępnego miejsca :D), w niedzielę będę tu znów, bo idę do teatru na wymarzony od zeszłego roku koncert kolęd. Mówiłam już, że uwielbiam grudzień? ;)

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Marcepanowo-cytrynowe gwiazdki


Święta coraz bliżej, więc przepisy na ciasteczka powinny Wam się przydać :) Dziś mam dla Was moje ulubione (choć niepozorne) ciastka - kruche, marcepanowe, maślane, lekko orzeźwiające dzięki dodatkowi cytryny. Must have każdych Świąt przez najbliższe kilka lat, zdecydowanie! :)

sobota, 13 grudnia 2014

Śniadanie na sobotę #18




Przepraszam za takie opóźnienie dzisiaj! Pierwszy raz od dawna w weekend nigdzie nie wychodzę (update: nie wychodzę wieczorem ;)), a mam mniej czasu niż zwykle. Dopiero wróciłam z miasta ze świątecznych zakupów, oczywiście nie udało mi się dostać wszystkich potrzebnych rzeczy, ale za to objadłam się dobrym ciastem i sushi ;)
PS Zdjęcia śniadania robione w biegu, a jadłam je na stojąco, bo musiałam już uciekać z mieszkania :D

czwartek, 11 grudnia 2014

Miodowniczek



Jestem zaskoczona tym ciastem, bo spodziewałam się zakalca i kompletnej klapy. Poza tym do ultrasłodkich wypieków bez owoców czy chociaż dżemu podchodzę z rezerwą. Tymczasem okazało się, że to jedno z większych odkryć ostatniego czasu! Zmieniłam nieco przepis, dodałam poncz i dopracowałam masę. Schłodzone w lodówce smakuje nieziemsko!
PS Ciasta wychodzi mało, raptem 12 niewielkich kawałków.

wtorek, 9 grudnia 2014

Piernikowe paski



Alternatywna wersja świątecznych pierniczków: pieczemy jedno duże ciasto, a później kroimy je na paseczki, uzyskując ciasteczka. W zasadzie jest to forma pośrednia między piernikiem a pierniczkami. W środku duża ilość bakalii (można je dowolnie zmieniać w zależności od upodobań), na zewnątrz czekolada i czekoladowe gwiazdki. Efektownie się prezentują na wigilijnym stole, zwłaszcza w ładnej oprawie, np. na desce ze świątecznymi ozdobami.

sobota, 6 grudnia 2014

Śniadanie na sobotę #17



Witam Was ciepło w Mikołajkowy poranek :) Właśnie rozeszłyśmy się ze współlokatorką do swoich pokoi, bo 3 godziny spędziłyśmy w kuchni na rozmowach przy śniadaniu, kawie, słodyczach, czekoladzie i prezentach. Mam nadzieję, że równie miło spędzacie dzisiejszy dzień!
Parę dni temu zachciało mi się makiełek (klik), więc szybko, w studenckich warunkach przygotowałam miskę tego przysmaku (cała porcja tylko dla mnie <3). Nie mam co prawda maszynki, ale blender też daje radę. A na śniadanie zrobiłam po raz kolejny jednoporcjową muffinę, ale muszę koniecznie zastosować patent nadziewania masą makową babeczek w niedalekiej przyszłości :)

czwartek, 4 grudnia 2014

Babeczki zimowe (czekoladowe z kremem i kokosem)



Nie wiem, jak Wy, ale ja zawsze bardzo lubiłam zbliżający się okres - tego oczekiwania, przygotowań, myślenia nad menu, prezentami, chodzenia po galeriach handlowych i spacerowania po oświetlonych lampkami choinkowymi ulicach. Oraz oczywiście wyposażania się w różne gadżety! W tym wypadku wykorzystałam prezent od mojej Kuzynki, uroczy zestaw do cupcake'ów z reniferkami. Uwielbiam je! <3

wtorek, 2 grudnia 2014

Świąteczne mini-strucelki





Opis w książce, z której pochodzi przepis brzmi 'Na adwent', a ja zgadzam się z tym określeniem w 100%. To taki przedsmak świątecznych wypieków, bogactwa smaków, aromatów, dodatków, orzechów, przypraw. Dużo składników, wiele bakalii, mało ciasta. Mniam!

niedziela, 30 listopada 2014

Czekoladowe pierniczki



Nie mogę uwierzyć, że jeszcze nigdy nie robiłam pierniczków z kawałkami czekolady! Gdzieś głęboko zakorzenione mam przekonanie, że te świąteczne ciasteczka muszą być koniecznie z polewą czekoladową lub lukrem, opcjonalnie nadziewane marmoladą... ale nigdy nie pomyślałam o dodatku chrupiących kawałeczków czekolady do ciasta. I choć to bardziej ciasteczka o smaku piernika, niż standardowe, tradycyjne, pełnoprawne, miodowe (!) pierniki - smakują świetnie!

sobota, 29 listopada 2014

Śniadanie na sobotę #16



Dzień dobry! Kolejny tydzień za nami, grudzień za pasem, Boże Narodzenie coraz bliżej, kilogramy mandarynek zjadane. Czujecie już świąteczną atmosferę? Ja wczoraj ubrałam już miniaturową choinkę w łódzkim mieszkaniu, żeby móc się tutaj nią nacieszyć, bo dość wcześnie uda mi się wrócić na przerwę świąteczną do domu (będzie dużo czasu na przygotowania własnoręcznych prezentów i ich rozwiezienie :)) i zaraz zmienię wystrój bloga na zimowy. 
A od przyszłego tygodnia śniadania będą już w klimacie, natomiast dzisiaj coś z piekarnika, na rozgrzanie.

czwartek, 27 listopada 2014

Sernik na marchewkowym spodzie



Miałam na ten sernik ochotę już tak długo, aż w końcu udało mi się wreszcie go zrobić. Jest po prostu genialny! Jeśli kochacie ciasto marchewkowe - nie zawiedziecie się. Spód jest niesamowity, lekko kokosowe marchewkowe ciasto z kandyzowaną skórką pomarańczową (świetne połączenie, dlatego zmieniłam nieco oryginalne dodatki), ja poza tym nasączyłam go likierem kokosowym. Masa serowa kremowa, dość zbita, ciężka, klasyczna. Całość przykryta śmietankowym kremem. Pycha!

wtorek, 25 listopada 2014

Muffiny na jesienne wieczory ;)



Wcale nie z jabłkami, gruszkami, śliwkami, miodem, cynamonem lub innymi typowymi, jesiennymi składnikami. Za to z dużą ilością czekolady - białej i ciemnej. Na chandrę, zły humor, smutek... A na wiosnę zacznę się oduczać zajadać kiepski nastrój i znajdę sobie jakieś bardziej twórcze zajęcie, obiecuję! ;)

niedziela, 23 listopada 2014

Spiralki z masłem orzechowym i nutellą




Rozsmakowaliśmy się w drożdżowych ciastach, a ponadto w nutelli i maśle orzechowym, więc idąc za ciosem połączyłam te smaki w jednym wypieku i zrobiłam ruloniki z (mega kalorycznym, ale jakim dobrym) nadzieniem. Skorzystałam ze swojego sprawdzonego przepisu na ciasto, które wychodzi delikatne i maślane, a po upieczeniu cudownie chrupiące.

sobota, 22 listopada 2014

Śniadanie na sobotę #15




Wam też dni uciekają jak szalone? Ja mam wrażenie, że czas co najmniej 3-krotnie ostatnio przyspieszył... Trochę się już wprawiam w świąteczny nastrój (co widać po wpisach, już kilka związanych z Bożym Narodzeniem się pojawiło :)), chodzę ostatnio po sklepach w poszukiwaniu sukienki na Sylwestra, w międzyczasie popijam piernikową kawę i zajadam dobre ciasta (oreo cookie pie i sernik z orzechami w kajmaku ostatnio zwyciężyły), a żeby trochę się usprawiedliwić - zapisałam się na fitness. Lubię mieszkać w mieście, zdecydowanie ;))