poniedziałek, 31 maja 2010

Russian tea cakes



Na leniwe, niedzielne popołudnia najlepsze są ciasteczka dla leniwych - mało pracy, a efekt oszołamiający. Tak jak tutaj trzeba trochę cierpliwości przy lepieniu kuleczek, ale nie jest to duży trud. Ciastka są orzechowe, lekko twarde, ale smaczne. Przepis z forum CinCin. Tymczasem do zobaczenia w czwartek (albo w środę, jeżeli zdążę), bo jadę na wycieczkę ;).


Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g drobno posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • ok. 150 g cukru pudru, najlepiej waniliowego do obtoczenia
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę, dodać ekstrakt, orzechy i mąkę. Wszystko dokładnie połączyć. Z ciasta uformować kuleczki (każda po 13 g), włożyć do lodówki na ok. godzinę.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3 cm. Piec w temp. 180 stopni przez 15-18 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
Cukier puder przesiać do głębokiej miski, obtaczać w nim gorące ciasteczka, potrząsając miską.
Po wystudzeniu obtoczyć ponownie.


7 komentarzy:

  1. od zawsze podobają mi sie te ciasteczka i w końcu je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze , ze Ci powrocila energia do blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam :) Wyglądają uroczo! Miłej wycieczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo sympatyczne wygladajace ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Just My - polecam, zrób :)
    Magdolie - ja też się cieszę :D
    Szarlotku - dziękuję :)
    Anoushka - dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie śliczne .... pięknie wyglądają na tych zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...