poniedziałek, 24 maja 2010

Tulipan



Miałam już dzisiaj nie dodawać żadnej notki, ale nie wytrzymam ;). Odżyła we mnie chęć prowadzenia bloga, także muszę coś dzisiaj zaproponować. A będzie to - na dobry, słodki początek - Tulipan. Ciasto bardzo dobre, szczególnie podoba się dzieciom (dlaczego? - wystarczy spojrzeć), chociaż dorosłym też przypadło do gustu. Przepis od bardzo miłej Pani Mirki, spisany niedawno przez Mamę.


Składniki
  • 9 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka oleju
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 l śmietanki 36%
  • 1 śnieżka
  • 2 śmietan-fix'y
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mąki
  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałowe
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem i cukrem waniliowym, powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodać 5 utartych z olejem na puszystą masę żółtek. Wymieszać i podzielić na 4 równe części. Do pierwszej części dodać suchy mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej pozostałe 4 żółtka i dwie łyżki mąki. Na środek brytfanny (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) wlewać po trzy łyżki każdej części (jedną na drugą, masa "rozpłynie się" po blaszce). Piec przez 40 min. w temp. 180 stopni C.
Po wystygnięciu przekroić na pół. Ubić śmietanę ze śnieżką i śmietan-fix'ami, do tego dodać galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Przełożyć ciasto masą, polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.

* szklanka = 250 ml

 

11 komentarzy:

  1. bajeczne przeplatające się kolory! ten różowy wygląda najbardziej pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki :) Różowy był najsmaczniejszy ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne ciasto Maniu! :)
    Na pewno bardzo smaczne:))

    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie fajna ta mieszanka kolorów w jednym cieście :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam ze ciasto jest super ...kiedys je robilam ...bajeczne kolory :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. widzę że nowa platforma, i dobrze (: też bym się przeniosła i może kiedyś to zrobię... (;

    śliczny tulipan, zjadłoby się.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne! I ta nazwa....muszę je zapamiętac :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczne kolory, chętnie go upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. 9 jajek ? Dużo. A tortownica jakiej średnicy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle robię w brytfannie 37x23 cm (te zdjęcia są z tego wpisu: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2012/05/tulipan-w-ramach-tortu-na-podwojna.html)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...