poniedziałek, 26 lipca 2010

Ciasto marchewkowe z limonkowym kremem z mascarpone



Musiałam w końcu zrobić ciasto marchewkowe. Na pierwszy rzut poszło to, z przepisu J. Olivera*. Ciasto jest bardzo smaczne, lekko 'gliniaste', ale nie zakalcowate. Marchwi wcale nie czuć, za to przebija się zapach orzechów i aromatu przypraw korzennych, przez co nabiera trochę świątecznego wyglądu. Smak dopełnia pyszny, kwaskowy, limonkowy krem. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robiłam je o 10 w nocy i światło nie było już zbyt sprzyjające ;).
PS Ja - jak to ja - wzięłam za dużą tortownicę i ciasto wyszło niziutkie ;).



Składniki
  • 280 g miękkiego masła
  • 150 g ciemnego cukru muscovado
  • 70 g białego cukru
  • 5 dużych jajek, oddzielonych
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
  • 170 g mąki, przesianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g zmielonych migdałów (u mnie - razem ze skórką)
  • 120 g posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonego imbiru
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonych goździków
  • ok. 300 g umytej, obranej i startej na drobnych oczkach marchewki (mniej więcej 5 średniej wielkości marchwi)
  • szczypta soli
  • 120 g mascarpone
  • 220 g pełnotłustego, kremowego serka
  • 70 g cukru pudru
  • sok i skórka z jednej limonki
Masło ubić z cukrem, dodawać żółtka, po jednym. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, przesianą mąkę z proszkiem, migdały, orzechy włoskie, przyprawy. Na samym końcu dodać marchew i wymieszać. Białka ubić na sztywno z solą, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21-22 cm wysmarować grubo masłem, przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 min. Mascarpone wymieszać z serkiem, dodać cukier i ubić. Do masy dodać sok i skórkę z limonki, ponownie ubić. Ciasto wystudzić i posmarować kremem.

* przepis z moimi zmianami


14 komentarzy:

  1. tez sie zbieram do zrobienia takiego ciasta, twoje wyglada bardzo smacznie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie wygląda! bardzo lubię ciacha z takimi kremami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, limonkowy krem musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. i ja muszę się w końcu zabrać za to ciasto, bo od jakiegoś czasu za mną chodzi,a ja nie mogę się zdecydować..;D a Tobie pięknie wyszło i krem limonkowy pycha..!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto! Bardzo lubię marchewkowe ciasta , a z tym kremem limonkowym musi wspaniale się komponować:)
    Super, do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno jest pyszny! uwielbiam mascarpone:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe! Ja też od dłuższego czasu zamierzam się na ciasto marchewkowe. Ale musiałabym być sama w domu - inaczej rodzina w życiu by mi na to nie pozwoliła. ;)) Swoją drogą - też zawsze biorę zbyt duże formy.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aga - dziękuję :)
    Paula - to tak jak ja!
    Kornik - jest pyszny :)
    Ciastello - zabierz się:) i dziękuję ;*
    Majanko - czekam aż zrobisz :) jeśli chcesz, mogę podesłać Ci oryginalny przepis.
    Beatko - ja też mascarpone lubię :)
    Zaytoon - Hahah, to dobrze, że nie tylko ja ;))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. marchewkowemu w tym roku nie popuszczę...
    z takim kremem musi niebiańsko smakować...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiele razy probowalam takie marchewkowe ciasto, ale jeszcze nigdy sama sie za nie nie wzielam, a Twoje z tym orzechowym posmaczkiem musi byc naprawde ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  11. Myniolinko - wg mnie ten krem to genialny pomysł, bo neutralizuje słodycz ciasta. Także polecam
    Kasiu - powiem Ci, że tak, najbardziej właśnie orzechy i cynamon czuć, ale wszystko w odpowiednich proporcjach. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto marchewkowe! A to wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ta forma to jaka mniej więcej?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...