Zobaczyłam tu przepis na to ciasto i nie mogłam się oprzeć. Ciekawił mnie ogromnie smak tej szarlotki, więc w końcu ją zrobiłam. Jest pyszna i bardzo, bardzo prosta. W zasadzie - do przygotowania w ciągu 5 minut, nie licząc czasu pieczenia. Polecam bardzo serdecznie!
Składniki
- słoik o pojemności 0,9 l musu jabłkowego
- 1 szklanka mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag masła lub margaryny
- pół łyżeczki cynamonu
Wszystkie suche składniki (oprócz cynamonu) wymieszać w misce, podzielić powstałe ciasto na 3 części. Do jednej części dodać cynamon. Tortownicę o średnicy 23 cm* wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem**, wysypać jedną część proszku, wyłożyć połowę jabłek, wysypać kolejną część proszku, drugą połowę jabłek, a na wierzch ostatnią część sypkich składników z dodatkiem cynamonu. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Piec ok. 70 minut w 190 st. C.
* z tej porcji zrobiłam dwie szarlotki w foremce o śr. 16 cm
** nie smarowałam boków masłem.
* z tej porcji zrobiłam dwie szarlotki w foremce o śr. 16 cm
** nie smarowałam boków masłem.
Mniam, choć na szarlotkę sobie jeszcze poczekam (czekam wciąż na jabłuszka z domowego ogródka), to tej Twojej z pewnością nie ominę!:)
OdpowiedzUsuńPowrócę tu, niebawem - spisać przepis.
Buziaki!
mmm...tak dawno u mnie w domu nie było szarlotki. zbyt dawno;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;)
taka szybka szarlotka? kurcze to ja ją zapisze na powakacyjny czas studiów ;P
OdpowiedzUsuńOlu - powracaj :) Ja jestem pewna, że ze świeżych jabłek też ją zrobię :)
OdpowiedzUsuńMalwino - U mnie też nie było właśnie i musiałam to zmienić.
Viri - O tak, na studia się przyda :D
Czaję się od dawna na to ciasto i jakoś nigdy mi z nim nie po drodze. Może w jesiennym sezonie? ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
robiłam kiedys podobne sypane ciasto i mi się nie udało. co prawda wtedy jeszcze nie zajmowało mnie gotowanie i pichcenie i niewiele umiałam. ale w końcu takie ciasto powinno udać sie każdemu :-)
OdpowiedzUsuńale wyglada smacznie! do herbatki wspaniale by mi pasowala:) Jeszcze nie robilam szarlotki takiej sypanej, ale moze w koncu sie zbiore...
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTeż ją kiedyś robiłam :) pyyyszna :)
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam szarlotki... A ta wydaje suę bardzo prosta w przygotowaniu i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka, a więc i szarlotkę! I Twoja wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńO tak, szarlotka sypana jest przepyszna! Wspaniale wygląda u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńO sypanej szarlotce słyszałam, ale jeszcze nie jadłam. Coś zostało...?
OdpowiedzUsuńSliczna szarlotka, wyglada naprawde cudownie:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda mega apetycznie ..., też już piekłam to ciasto, przepis znam z programiu Ewy Wachowicz :), pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńto chyba 2-ga taka szarlotka, ktorą ostatnio widzialam i coraz poważniej zastanawiam się nad jej upieczeniem;D
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia
pozdrawiam
śliczna jest ta Twoja szarlotka!!!:))) pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńprzepis wyjątkowy:) powód- to ciasto wygląda wyjątkowo smacznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Zaytoon - polecam, spróbuj :)
OdpowiedzUsuńAsiejko - toż to niemożliwe jest, żeby nie wyszło... ;)
Aga - pasuje świetnie, do kawy też.
Paula - dziękuję
Mirabelko - dzięki
Kasiu - dziękuję :D
Kuba - dziękuję
Majanko - dziękuję
Ewo - nic, kompletnie nic :D
Gosiu - dziękuję
Anytsujx - prawda, że pyszna?
Ciastello - polecam ją :)
Ilko - dziękuję
Beatko- dzięki :)
Pozdrawiam!
właśnie upiekłam rewelacja
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń