Uwielbiam Daim'y. Pomyślałam ostatnio, że powinnam spróbować lodów z ich dodatkiem... Na szczęście na pomoc przyszła Nigella ze swoim przepisem na takie właśnie lody. Jestem bardzo zaskoczona, że zwykła śmietana tak dobrze się spisała - bo nie byłam przekonana, co do jej dodatku zamiast standardowo, mleka i kremówki. Przyznam szczerze, że lody wyszły bardzo kremowe, dość słodkie, ale nie mdłe, karmelowo-czekoladowe, bardzo smaczne i co najważniejsze - nie zamarzały na kamień, nawet po dobie leżenia w zamrażalniku. Polecam!
Składniki
- 4 batoniki Daim (lub około 110 g cukierków)
- 600 ml śmietany 18%
- 6 żółtek
- 125 g drobnego cukru
Batoniki lub cukierki połamać na kawałki, ewentualnie lekko rozdrobnić (ja je pokroiłam, czekolada i tak się rozpuściła, a chciałam, żeby kawałki karmelu były dość duże). Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, śmietanę podgrzać, dodać do niej żółtka i znów podgrzać, aż zgęstnieje. Nie gotować, żeby się nie zważyło. Masę przelać do miski, połączyć z pokruszonymi batonikami, odstawić do wystygnięcia, schłodzić w lodówce. Przelać do pojemnika, w którym lody będą zamrażane i wstawić do zamrażalnika. Wyciągać masę lodową co jakiś czas i miksować, żeby nie porobiły się kryształki lodu.
pychota!!! wspaniała propozycja na dzisiejszy upalny dzień :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, mam w domu kogoś, kto pokochałby te lody bardzo:)
OdpowiedzUsuńsuper lody, zjadłabym, bo mimo burzy gorrrąco (;
OdpowiedzUsuńWafeeeel-karmeeeeel-czekkkkolaaaada :) Mniam!!!
OdpowiedzUsuńAchhhhhh muszą być pyszne !!!
OdpowiedzUsuńale pychota!!! chetnie bym sie poczestowala:)
OdpowiedzUsuńHmm... Daimy jadłam tylko jako posypkę do McFlurry. U mnie ciężko je dostać. Ale jestem przekonana, że takie lody smakują rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ojjj jakie pyszne lody:) muszą byś obłędne w smaku:)
OdpowiedzUsuńmają piękny kolor, słodkiego mi się zachciało ;)
OdpowiedzUsuńależ wyglądają... jak profesjonalne. ale z kupnymi równac się nie mogą. ani w smaku, ani w wyglądzie. bo te Twoje są... z pewnością o niebo lepsze!
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńZaytoon - ja je kupuję w Ikei, tam dostaniesz z pewnością.
Cudneeeeeee!:) Ja chce takiego loda ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam daim, na te lody mam cały czas ochotę :) muszę je w końcu zrobić ,świetne zdjęcia
OdpowiedzUsuńNo i wpadłam po uszy przy tych lodach - cudowne!
OdpowiedzUsuńo moj boze, jak te lody wygladają... lepiej niz z lodziarni :)
OdpowiedzUsuńAnytsujx - dziękuję, bierz! ;D
OdpowiedzUsuńMadziu - polecam szczerze :) dziękuję
Anna-Maria - dzięki :):)
Kuchareczko - dziękuję Ci bardzo za taki komplement :)
Pozdrawiam!
Ach, już czuję smak tych lodów. Od razu jak mama przyjedzie z nimi to zabieram się do roboty. Tylko ta śmietana ma być gęsta, czy płynna, jak kremówka?
OdpowiedzUsuńPo prostu 18%, ona jest gęsta ;)
OdpowiedzUsuń