Pyszny serniczek z gorzką czekoladą, idealny na długie, styczniowe popołudnia. Kremowy, mazisty, na czekoladowym spodzie, idealny w towarzystwie czekolady na gorąco z bitą śmietaną (tu przepis).
Składniki
Spód
- 150 g ciasteczek maślanych
- 50 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić, wymieszać z czekoladą. Wbić w dno tortownicy, wyrównać i schłodzić w lodówce.
Masa czekoladowa
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 700 g tłustego serka śmietankowego
- 100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- opcjonalnie: 15 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, do polania
Jajka ubić mikserem, dodać cukier i miksować, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać serek, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i zmiksować. Dodać kakao, jeszcze raz dokładnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 min. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku, aż do wystudzenia. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą.
Wygląda naprawdę super! Kocham takie desery. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!:)
OdpowiedzUsuńMmm, rozkoszny :)
OdpowiedzUsuń