Trochę jesienno-zimowy, ale za to jaki pyszny. Z czekoladowo-orzechowym spodem, kremową, dość ciężką masą serową i aromatycznymi, miodowo-cynamonowo-cytrynowymi jabłkami. Jeden z moich ulubionych, zdecydowanie do powtórki. Przepis był propozycją Oli do WC nr 14.
Składniki
Ciasto kruche *
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
- 100 g migdałów w płatkach
Masa serowa
- 500 g twarogu
- 125 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
Dodatkowo
- 5 winnych jabłek
- 4 łyżki miodu
- sok 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę wymieszać z kakao, solą, cukrem i wysypać na stół. Zrobić wgłębienie, wbić jajko. Wokół rozłożyć kawałki zimnego masła. Wszystkie składniki posiekać nożem, tak by powstały grudki. Następnie całość wyrobić, z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C (z termoobiegiem 160 st. C). Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu na kształt koła, zostawiając brzegi 3-4 cm większe niż wielkość tortownicy (śr. 26 cm). Tortownicę nasmarować tłuszczem i oprószyć migdałami w płatkach. Rozwałkowane ciasto umieścić w tortownicy na migdałach, używając wałka, po czym docisnąć i uformować brzeg.
Twaróg zemleć, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do masy, całość ostrożnie wymieszać. Wierzch ciasta wygładzić i piec ok. 60 minut w rozgrzanym piekarniu. W tym czasie obrć jabłka, wykroić z nich gniazda nasienne, miąższ pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka, całość podlać sokiem z cytryny i dusić ok. 3 minuty. Jabłka posypać cynamonem i rozłożyć równomiernie na cieście (nie gorącym). Odczekać, aż ciasto całowicie wystygnie. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
* zamiast niego zrobiłam spód z ciasteczek, masła, czekolady i zmielonych orzechów włoskich
Ciekawy pomysł z jabłkami. Takiego sernika jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie i lekko. Jak piórko - delikatny i puszysty sernik. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie i przepysznie!
OdpowiedzUsuńfull-wypas :D
OdpowiedzUsuńWoW! jak dla mnie smakowite dzieło sztuki! Klasycznie i jak w tytule 2 w 1;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam sernika z jabłecznikiem w jednym! Chyba ciekawie musi smakować:)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale wygląda naprawdę pysznie;)
OdpowiedzUsuńprzepis ląduje w kajeciku:) wspaniały, bo u mnie ostatnio króluje albo sernik albo jablecznik, więc może i to i to w jednym:D
OdpowiedzUsuńmmm u mnie też dziś sernik, ale bez jabłek ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, tak dla odmiany;D
Poproszę kawałek ^^
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, wspaniale są takie wymyslne serniczki...Chetnie sprobuje.
OdpowiedzUsuńMmmm, to musi być przepyszne :D Wszystkie moje ulubione ciasta w jednym :)
OdpowiedzUsuńRany, wygląda przesmacznie! :D
OdpowiedzUsuńO jaki piekny! Tez go robiłam. Alez to było dawno temu już. Pyszny był ten serniczek.
OdpowiedzUsuńUściski Maniu:*
Jak dla mnie idealny! Łączy dwa moje ulubione smaki, sernik i szarlotkę:) istne cudo!
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda to ciasto :). Będę wdzięczna za podanie proporcji do spodu z ciasteczek.
Dzień dobry!
UsuńZ dokładnymi proporcjami będzie problem, bo robiłam na oko ;)
Mniej więcej: 200 g ciasteczek, 100 g zmielonych orzechów włoskich, 60 g czekolady gorzkiej (roztopionej), 80-100 g masła (też roztopionego).
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZakochałąm się w tym cieście ...wygląda bardzo elegancko:)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo. Dziękuję :)
UsuńCiekawe połączenie jabłka i ser??warto spróbować
OdpowiedzUsuńSpróbuj i daj znać, czy "podeszło" ;-)
UsuńAle smakowicie to wygląda, a połączenie kolorów to arcydzieło :D
OdpowiedzUsuńmogę śmietanę zastąpić czyms innym...?
OdpowiedzUsuńNie bardzo ;)
Usuń