czwartek, 15 marca 2012

Jabłecznik czy sernik? A może 2in1? :)


Trochę jesienno-zimowy, ale za to jaki pyszny. Z czekoladowo-orzechowym spodem, kremową, dość ciężką masą serową i aromatycznymi, miodowo-cynamonowo-cytrynowymi jabłkami. Jeden z moich ulubionych, zdecydowanie do powtórki. Przepis był propozycją Oli do WC nr 14.


Składniki
Ciasto kruche *
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g migdałów w płatkach

Masa serowa 
  • 500 g twarogu
  • 125 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 200 ml śmietany kremówki (36%)

Dodatkowo
  • 5 winnych jabłek
  • 4 łyżki miodu
  • sok 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę wymieszać z kakao, solą, cukrem i wysypać na stół. Zrobić wgłębienie, wbić jajko. Wokół rozłożyć kawałki zimnego masła. Wszystkie składniki posiekać nożem, tak by powstały grudki. Następnie całość wyrobić, z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C (z termoobiegiem 160 st. C). Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu na kształt koła, zostawiając brzegi 3-4 cm większe niż wielkość tortownicy (śr. 26 cm). Tortownicę nasmarować tłuszczem i oprószyć migdałami w płatkach. Rozwałkowane ciasto umieścić w tortownicy na migdałach, używając wałka, po czym docisnąć i uformować brzeg.
Twaróg zemleć, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do masy, całość ostrożnie wymieszać. Wierzch ciasta wygładzić i piec ok. 60 minut w rozgrzanym piekarniu. W tym czasie obrć jabłka, wykroić z nich gniazda nasienne, miąższ pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka, całość podlać sokiem z cytryny i dusić ok. 3 minuty. Jabłka posypać cynamonem i rozłożyć równomiernie na cieście (nie gorącym). Odczekać, aż ciasto całowicie wystygnie. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin.

* zamiast niego zrobiłam spód z ciasteczek, masła, czekolady i zmielonych orzechów włoskich


 


24 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł z jabłkami. Takiego sernika jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie i lekko. Jak piórko - delikatny i puszysty sernik. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie i przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. WoW! jak dla mnie smakowite dzieło sztuki! Klasycznie i jak w tytule 2 w 1;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam sernika z jabłecznikiem w jednym! Chyba ciekawie musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale wygląda naprawdę pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis ląduje w kajeciku:) wspaniały, bo u mnie ostatnio króluje albo sernik albo jablecznik, więc może i to i to w jednym:D

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm u mnie też dziś sernik, ale bez jabłek ;)
    pysznie wygląda, tak dla odmiany;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fantastycznie, wspaniale są takie wymyslne serniczki...Chetnie sprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, to musi być przepyszne :D Wszystkie moje ulubione ciasta w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rany, wygląda przesmacznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O jaki piekny! Tez go robiłam. Alez to było dawno temu już. Pyszny był ten serniczek.
    Uściski Maniu:*

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak dla mnie idealny! Łączy dwa moje ulubione smaki, sernik i szarlotkę:) istne cudo!

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam!
    Smacznie wygląda to ciasto :). Będę wdzięczna za podanie proporcji do spodu z ciasteczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry!
      Z dokładnymi proporcjami będzie problem, bo robiłam na oko ;)
      Mniej więcej: 200 g ciasteczek, 100 g zmielonych orzechów włoskich, 60 g czekolady gorzkiej (roztopionej), 80-100 g masła (też roztopionego).

      Usuń
  14. Zakochałąm się w tym cieście ...wygląda bardzo elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe połączenie jabłka i ser??warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj i daj znać, czy "podeszło" ;-)

      Usuń
  16. Ale smakowicie to wygląda, a połączenie kolorów to arcydzieło :D

    OdpowiedzUsuń
  17. mogę śmietanę zastąpić czyms innym...?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...