wtorek, 24 kwietnia 2012

Ciasto migdałowe z malinami

 

Na początku może powiem: niech nie zniechęci Was kolor tego ciasta! Cynamonowo-brązową barwę zawdzięcza migdałom zmielonym wraz ze skórką. Oczywiście można pozbyć się tego odcienia poprzez obranie orzechów - mnie jednak zupełnie nie przeszkadza, a wręcz urzeka. Dodatkowo skórka nadaje lekko korzennego posmaku, dlatego nie sądzę, by jej usuwanie było konieczne. Maliny idealnie wkomponowały się w klimat tego wypieku, jednak do tego ciasta równie dobrze będą pasowały inne, kwaśne owoce, np. czereśnie, wiśnie, a nawet porzeczki. Przepis pochodzi z forum CinCin.


Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów (mogą być ze skórką, wtedy ciasto ma specyficzny kolor, jak na zdjęciach)
  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju (125 ml)
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • maliny (mogą być mrożone, nie trzeba rozmrażać)
  • łyżka kakao
  • kruszonka, cukier puder lub czekolada
W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą i gęstą masę (do białości). Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo olej, a następnie po łyżce mąki z dodatkami. Ciasto przelać do formy o śr. 26 cm*. Wierzch ciasta posypać kakao (przez sitko), na to ułożyć maliny. Na maliny ułożyć kruszonkę (lub dopiero po upieczeniu polać strużkami rozpuszczonej czekolady, albo posypać cukrem pudrem). Ciasto piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. 10 min. przed planowanym zakończeniem pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy nie jest gotowe (jak zwykle wszystko zależy od piekarnika i prądu ;)).


* piekłam w podłużnej, szerokiej formie




23 komentarze:

  1. Nie mogę się doczekać malin w ogródku, wtedy będę mogła upiec takie cudo:)
    Prezentuje się bardzo smakowicie:>

    OdpowiedzUsuń
  2. czekam na sezonowe owoce i pieczemy ;) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo mniam!
    pięknie wygląda, kolor też jest okej!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale wygląda pysznie i musi takie być ;)
    obserwuję i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi się kolorek bardzo podoba, sama kiedyś robiłam ciasto z mielonymi migdałami i to własnie takimi razem ze skórką;)
    Ciasto wygląda bardzo lekko;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo puszyste, jak chmurka :-)

      Usuń
  6. Gdziezby mogl mnie zniechecic taki piekny kolor! Ciasto wygkada wprost oblednie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta skórka bardzo mi się podoba. :) A dodatek malin... o mamusiu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie zwróciłam uwagi na kolor ciasta, pochłonęły mnie maliny (i te poduszki? w tle).

    Wygląda bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prześwietne ciacho Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  10. Baardzo apetyczne to ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnie ten kolor bardzo zachęca do upieczenia go. Wszystkie ciasta które piekłam i przybierały taką fajną, lekko miodową barwę zawsze smakowały świetnie...a migdały i maliny są tu gwarancją sukcesu :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow! Jakie wspaniale ciacho! Na takie letnie smaki pisze sie zawsze!

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  13. ależ mnie właśnie ten kolor zachwycił! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wcale nie zniechęcił mnie kolor ciasta, a wręcz mi isę podoba:) a maliny w wypiekach uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. M&M - migdały i maliny, pyszne połączenie :).

    OdpowiedzUsuń
  16. kochana! zajrzyj na durszlaka, jest tam temat o łódzkich (i okolicznych) blogerach, planujemy się spotkać:)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie wiem czy poprzedni komentarz się dodał...
    zajrzyj na durszlakowe forum, jest wątek o łódzkich i okolicznych blogerach- planujemy się spotkać:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...