poniedziałek, 1 maja 2017

Sernik oreo




Dzień dobry w maju! Rozpoczynam ten najpiękniejszy miesiąc w roku zaległym co prawda, ale najlepszym przepisem na pieczony sernik Oreo - cudownie delikatnym, śmietankowym, z kawałkami ciasteczek, udekorowany masą śmietanową z mascarpone.
Oczywiście, jeśli chodzi o serniki to największą rolę odgrywa ser, jakiego używamy. Najlepszy jest gładki, mielony, tłusty (wypieki z odtłuszczonych składników zawsze smakują gorzej) - dzięki temu nasz sernik będzie niezwykle kremowy i smaczny.

Składniki (tortownica o śr. 26 cm)
Spód
  • opakowanie ciastek Oreo (176 g)
  • 30 g masła, rozpuszczonego
Ciasteczka zmielić wraz z kremem, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wcisnąć masę ciasteczkową w dno, wygładzić. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy. 

Masa serowa
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 750 g tłustego, zwartego, zmielonego sera
  • 250 g śmietanki 36%
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • opakowanie ciastek Oreo (176 g)
Jajka krótko ubić mikserem z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać ser, śmietankę i mąkę, zmiksować do połączenia się składników. Dorzucić pokrojone na pół ciasteczka Oreo i wymieszać wszystko łyżką. Wylać masę na przygotowany spód. Piekarnik nagrzać do 160 st. C, piec sernik przez ok. 60 min. Wystudzić. 

Krem
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka ciasteczek Oreo, połamanych na pół do ozdoby
Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić na sztywno mikserem. Kilka łyżek kremu przełożyć do woreczka cukierniczego z tylką gwiazdką. Resztą kremu udekorować boki i wierzch wystudzonego sernika. Następnie wykonać dekoracyjne kleksy ;) na obwodzie sernika i powciskać gdzieniegdzie połówki ciasteczek Oreo. Schłodzić przez min. 12 h w lodówce. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...