sobota, 30 września 2017

Czekoladowe babeczki marchewkowe




Bardzo dobre, wilgotne babeczki. Pachną piernikiem i moim zdaniem spokojnie mogłyby go zastąpić, a i tak nie wszyscy wyczuliby różnicę ;) Spora ilość polewy z czekolady pasuje tu idealnie, nie rezygnujcie z niej. Polecam!

Składniki (7-8 babeczek)
Ciasto
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżka gorzkiego kakao
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka startej na małych oczkach tarki marchewki
  • 2 garście orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać olej i zmiksować ponownie. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem oraz marchewkę. Zmiksować szybko mikserem. Dosypać orzechy i wymieszać łyżką. Przełożyć do papilotek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać z wierzchu babeczki, odczekać aż czekolada zastygnie. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...