Bardzo dobre, wilgotne babeczki. Pachną piernikiem i moim zdaniem spokojnie mogłyby go zastąpić, a i tak nie wszyscy wyczuliby różnicę ;) Spora ilość polewy z czekolady pasuje tu idealnie, nie rezygnujcie z niej. Polecam!
Składniki (7-8 babeczek)
Ciasto
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mąki
- łyżka gorzkiego kakao
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka startej na małych oczkach tarki marchewki
- 2 garście orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać olej i zmiksować ponownie. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem oraz marchewkę. Zmiksować szybko mikserem. Dosypać orzechy i wymieszać łyżką. Przełożyć do papilotek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać z wierzchu babeczki, odczekać aż czekolada zastygnie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)