środa, 31 sierpnia 2011

Caramel croissant pudding with fruit sauce


Puddingi stały się w ostatnich czasach moją miłością... Tak samo jak tosty francuskie. Najwyraźniej nie jestem wymagającą osobą, bo zachwycam się (znowu!) chlebem namoczonym jajkiem i mlekiem, tym razem nie smażonym, a zapiekanym. I jestem pewna, że na tym puddingu się nie skończy, już mam kilka kolejnych wersji smakowych w planach. Przepis Nigelli, sos ode mnie (kwaśne owoce idealnie pasują do słodkiego puddingu), a wpis ze specjalną dedykacją dla mojej Kasi :*


Składniki
  • 2 czerstwe croissanty (u mnie drożdżowe rogaliki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 1/2 szklanki kremówki, 36%
  • 2 łyżki stołowe Burbonu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 ubite jajka 

+ dodatkowo na sos owocowy
  • po 100 g słodkich malin, truskawek i jeżyn
  • łyżka wody
  • cukier do smaku (nie dodawałam)
    Porozrywać rogaliki i wrzucić do małego naczynia żaroodpornego. Do rondla wsypać cukier i wlać wodę, mieszać wykonując okrężne ruchy rondlem. Gotować ok. 3-5 min., aż karmel nabierze bursztynowego koloru (trzeba uważać, aby nie przypalić).
    Patelnię (rondel) zdjąć z ognia. Do karmelu dodać śmietanę, Burbon i mleko. Wymieszać, ciągle mieszając dodać ubite jajka. Miksturą polać rogale i odstawić na 10 minut, jeśli były bardzo twarde. Jeśli nie - wstawić do nagrzanego wcześniej do 180 st. C piekarnika na 20 minut. Wodę, owoce i cukier umieścić w garnuszku, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować, do zgęstnienia. Przed podaniem polać sosem owocowym.



    16 komentarzy:

    1. Wspaniały!
      Może się wymienimy? Ja Mam sorbet z żółtych pomidorów...
      Pozdrowienia!

      OdpowiedzUsuń
    2. Mmm...takiego puddingu jeszcze nie probowalam. Kocham wszystko, co karmelowe wiec pozwolisz, ze sie poczestuje :))

      OdpowiedzUsuń
    3. Wspaniałe pyszności.. jakże pięknie podane :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Jeszcze nigdy nie jadłam tego typu puddingu ,muszę spróbować , bo Twoje zdjęcia i komentarze bardzo zachęcają .

      OdpowiedzUsuń
    5. Podzielam tą miłość i znam wiele osób, którym pudding nie wychodzi i dlatego twierdzą,że im nie smakuje :) Wygląda pysznościowo :)

      OdpowiedzUsuń
    6. wygląda bajecznie ale nawet nie chce wiedzieć ile to ma kalorii ;p

      OdpowiedzUsuń
    7. MANIU, Z RADOŚCIĄ SKOSZTOWAŁABYM, BO WYGLĄDA PYSZNIE!

      OdpowiedzUsuń
    8. Pychotka;),szybko i smacznie!

      OdpowiedzUsuń
    9. Jeszcze nigdy nie jadłam puddingu. Smakowicie wygląda :)

      OdpowiedzUsuń
    10. ojej, ojej, ojej!
      szybko, pięknie i smakowicie ;]
      rozkosz w wersji przyspieszonej xd



      http://www.karmel-itka.blogspot.com
      http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    11. Fantastycznie to wygląda. Moje ulubione owoce w roli głównej:-)

      OdpowiedzUsuń
    12. ale musi smakowac pysznie:)

      OdpowiedzUsuń
    13. Czuję, że i moje serce by podbiło :)

      OdpowiedzUsuń
    14. Wiele bym dała, żeby móc to cudo zjadać codziennie;)

      OdpowiedzUsuń
    15. wow! widziałam ten odcinek i o mało co nie zaśliniłam podłogi...

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...