Nawet nie wiem, co o tych tostach napisać ;). Niby zwykły chleb, namoczony w jajku i usmażony, ale.. jednak nie. Takie określenie jest dla niego obrazą, chociażby ze względu na pyszne owoce w aromatycznym syropie. Najpierw zrobiłam wersję ze śliwkami, dla siebie, potem z jabłkami dla rodzeństwa. A przepis pochodzi z książki Nigelli pt. 'Kuchnia. Przepisy z serca domu'.
PS Rodzeństwo było bardzo zadowolone z takiego śniadania ;)
Składniki (na 4 tosty)
- 2 jajka
- 60 ml tłustego mleka
- łyżka cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- masło do smażenia
- 4 grube kawałki czerstwego, białego chleba
Na owoce w syropie
- 250 ml soku żurawinowego (użyłam wiśniowego)
- 100 g cukru
- laska cynamonu
- 500 g śliwek
Sok żurawinowy i cukier umieścić w dużym, płaskim rondlu i zamieszać. Postawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, aż cukier całkiem się rozpuści. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Gdy cukier się rozpuści, dodać cynamon, zwiększyć ogień, doprowadzić płyn do wrzenia i gotować parę minut, aż mieszanina zacznie przypominać syrop. Zmniejszyć ogień, dodać śliwki i gotować ok. 6 (miękkie owoce)-10 (twarde) minut (jabłka miękną bardzo szybko, więc jeśli decydujesz się na tą wersję - trzeba uważać, aby ich nie rozgotować). Gdy śliwki są miękkie, zdjąć rondel z ognia, przykryć i trzymać w cieple.
Wymieszać trzepaczką jajka, mleko, cynamon i cukier. Chleb namoczyć w powstałej mieszaninie i smażyć na złotobrązowo na patelni z rozpuszczonym masłem. Przed podaniem obłożyć owocami i polać syropem z ich gotowania.
Wymieszać trzepaczką jajka, mleko, cynamon i cukier. Chleb namoczyć w powstałej mieszaninie i smażyć na złotobrązowo na patelni z rozpuszczonym masłem. Przed podaniem obłożyć owocami i polać syropem z ich gotowania.
Tak jak piszesz niby zwykły chleb namoczony w jajku a ja uwielbiam tosty francuskie bo dzięki dodatkom nabierają niewzykłego smaku i nie są już to takie zwykłe tosty. Idealne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńKocham takie tosty. Cudowne dodatki :)
OdpowiedzUsuńTosty z truskawkami - wyśmienite połączenie :)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam te tosty, robilam je juz kilka razy i pewnie jeszcze do nich wroce!
OdpowiedzUsuńJa tez bym byla zadowolona z takiego sniadania :) Tosty wyglaaja przepysznie.
OdpowiedzUsuńJako że moim ulubionym posiłkiem jest śniadanie, uwielbiam się rano rozpieszczać - placki, nalesniki, owsianki, a takie tosty to juz totalna poezja :)
OdpowiedzUsuńalez one apetyczne!
OdpowiedzUsuńwspaniałe:) alez wygladaja przepysznie:)
OdpowiedzUsuńTeż robię takie tosty z chleba, ale zawsze jako dodatek do wytrawnego śniadania. Nie wpadłabym na połączenie ich z owocami...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tosty, zarówno smażone jak i z piekarnika (jakieś takie jeszcze bardziej chrupkie mi wtedy wychodzą ^^)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają z tymi owocami!
Tostów w słodkim wydaniu jeszcze nie jadłam , ale wszystko przede mną zwłaszcza że tak apetycznie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne tosty! Z pewnością w takim wydaniu bardzo by mi posmakowały:)
OdpowiedzUsuńMnie też przypadły do gustu, polecam Wam :)
OdpowiedzUsuń