wtorek, 19 czerwca 2012

Łatwa tarta z truskawkami, bez pieczenia



Na szybko.
Na lato.
Na słodko.
Na truskawkowo.
Na piękną pogodę.
Na uczczenie słonecznego dnia.
Na uśmiech.
Na talerzyk, a potem szybciorem do buzi, żeby zaraz sięgnąć po kolejny kawałek.
Najprostsza na świecie tarta, idealna na upały, bez włączania piekarnika.


Składniki
  • 400 g dowolnych ciasteczek (np. biszkopty, herbatniki, Digestive, Oreo, etc.)
  • 150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego + do posmarowania foremki
  • 1 budyń śmietankowy na 0,75 l mleka + cukier do smaku (u mnie 4 łyżki)
  • 650 ml mleka, najlepiej tłustego
  • 500 g truskawek
  • mięta do przybrania
Ciasteczka wymieszać z masłem. Dno formy do tarty o śr. 25 - 26 cm wysmarować dodatkowym masłem i wyłożyć masę ciasteczkową. Dokładnie i równo uformować spód. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania nadzienia. Truskawki umyć i obrać. Przekroić na połówki. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że w 650 ml mleka (łącznie). Wyłożyć budyń na przygotowany spód (nie trzeba go specjalnie studzić, bo stężeje nam w garnuszku i przy przekładaniu zimnego powstaną grudy). Poukładać truskawki. Odstawić, żeby budyń całkowicie ostygł. Przykryć i wstawić do lodówki - powinna się schłodzić min. 4 godziny. Przed podaniem udekorować świeżą miętą. Smacznego! :-)


15 komentarzy:

  1. Wspaniała! Pyszny spód, pyszny środek, pyszny wierzch, pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny jest ten truskawkowy wierzch.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się, że nie wymaga pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bez pieczenia? super! :D chętnie wypróbuję :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna;)Uwielbiam wszystkie wypieki z truskawkami;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ta tarta jest prze cudna!:D:D:D mmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  7. przyda się przepis na tartę bez pieczenia, oj przyda :) zapisuję. jest piękna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapomniałam wysmarować tartę masłem... Czy to było konieczne? Boję się, że teraz nie będzie dało się ukroić i czy ciasto nie zostanie w całości... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz dobrą, nową, nieprzywierającą formę z wyciąganym dnem - nie powinno być problemów z wyciągnięciem ciasta ;-)

      Usuń
  9. Jak bez pieczenia to robię :D Uwielbiam niezawodne przepisy, których efekt dodatkowo prezentuje się tak znakomicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...