poniedziałek, 8 października 2012

Knedle twarogowe z jabłkiem


 Mówiłam, że szybko zatęsknię za knedlami? To było pewne! Tym razem jednak zmieniłam trochę koncepcję - nie wiem, czy takie kluski powinny nazywać się knedlami, bowiem są bez ziemniaków - tylko na bazie twarogu i mąki. Niemniej jednak w smaku nie odstają tym tradycyjnym, a w przygotowaniu są jeszcze szybsze. Swoje nadziałam kawałkami jabłka (stąd takie krzywusy), jednak nie jest to konieczność, owoce można dowolnie zmieniać.
PS A teraz chodzą mi po głowie knedle bananowe...


Składniki (2 porcje)
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki mleka
  • małe jajko
  • szklanka mąki + do podsypywania
  • płaska łyżeczka soli (do osolenia wody)
  • szklanka dowolnych owoców (najlepsze jagodowe lub śliwki) wymieszanych z cukrem i mąką ziemniaczaną (ok. łyżki)
  • stopione masło, cukier, jogurt, owoce, sos (do podania)
Ser rozetrzeć, dodać jajko, mleko, mąkę i zagnieść ciasto (podsypując mąką lub dolewając mleka w razie potrzeby). Uformować wałek i podzielić go na 16 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na środku  owoce i skleić. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5-8 minut od wypłynięcia.
Podawać od razu z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

źródło: Sue <3

7 komentarzy:

  1. mm ,knedelki nie ma to jak pyszny obiadek ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam <3
    Idealne na jabłkowy sezon!!
    Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze.. to nawet nabrałam ochoty na takie słodkie pampuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. SMakowite. Z jabłkiem nie robiłam jeszcze.
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam knedle <3 muszę też pomajsterkować z dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę koniecznie spróbować tą opcję "knedli" :D
    i czekam na bananowe :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja sobie zamroziłam latem i chyba sobie je niedługo zjem. Z jabłkiem jeszcze nie jadłam, ja robię ze śliwkami, orzechami i cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...