Mówiłam, że szybko zatęsknię za knedlami? To było pewne! Tym razem jednak zmieniłam trochę koncepcję - nie wiem, czy takie kluski powinny nazywać się knedlami, bowiem są bez ziemniaków - tylko na bazie twarogu i mąki. Niemniej jednak w smaku nie odstają tym tradycyjnym, a w przygotowaniu są jeszcze szybsze. Swoje nadziałam kawałkami jabłka (stąd takie krzywusy), jednak nie jest to konieczność, owoce można dowolnie zmieniać.
PS A teraz chodzą mi po głowie knedle bananowe... 
Składniki (2 porcje)
- 250 g półtłustego twarogu
- 2 łyżki mleka
- małe jajko
- szklanka mąki + do podsypywania
- płaska łyżeczka soli (do osolenia wody)
- szklanka dowolnych owoców (najlepsze jagodowe lub śliwki) wymieszanych z cukrem i mąką ziemniaczaną (ok. łyżki)
- stopione masło, cukier, jogurt, owoce, sos (do podania)
Ser rozetrzeć, dodać jajko, mleko, mąkę i zagnieść ciasto 
(podsypując mąką lub dolewając mleka w  razie potrzeby). Uformować wałek
 i podzielić go na 16 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na środku  owoce i skleić. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5-8 
minut od wypłynięcia.
Podawać od razu z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
źródło: Sue <3
Podawać od razu z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
źródło: Sue <3
 
 

mm ,knedelki nie ma to jak pyszny obiadek ;d
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuńIdealne na jabłkowy sezon!!
Pyszności:)
Szczerze.. to nawet nabrałam ochoty na takie słodkie pampuszki:)
OdpowiedzUsuńSMakowite. Z jabłkiem nie robiłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:*
uwielbiam knedle <3 muszę też pomajsterkować z dodatkami :D
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie spróbować tą opcję "knedli" :D
OdpowiedzUsuńi czekam na bananowe :P
Ja sobie zamroziłam latem i chyba sobie je niedługo zjem. Z jabłkiem jeszcze nie jadłam, ja robię ze śliwkami, orzechami i cynamonem:)
OdpowiedzUsuń