Deser inspirowany tiramisu, chociaż tak naprawdę nawet obok niego nie leżał... I bardzo mocno odbiega od pierwowzoru. Niemniej wspiął się na wyżyny i doczekał się pochwał nawet od Taty, który jest wymagającym konsumentem i raczej nieskorym do wyrażania jakichkolwiek opinii ;-)
Sam deserek szybko się przygotowuje, wymaga co prawda trochę brudzenia naczyń, ale co tam - dla tego smaku naprawdę warto. Można go przygotować w jednym, dużym naczyniu, choć według mnie opcja szklankowa jest o wiele lepszym rozwiązaniem, chociażby ze względu na serwowanie.
Sam deserek szybko się przygotowuje, wymaga co prawda trochę brudzenia naczyń, ale co tam - dla tego smaku naprawdę warto. Można go przygotować w jednym, dużym naczyniu, choć według mnie opcja szklankowa jest o wiele lepszym rozwiązaniem, chociażby ze względu na serwowanie.
Składniki
Krem
- 300 g kremówki
- 300 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
Truskawki
- 1,5 szklanki truskawek, umytych i obranych
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Dodatkowo
- biszkopty
- filiżanka espresso
- 2 łyżki rumu
- łyżeczka cukru trzcinowego
- starta, gorzka czekolada
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone, wanilię i zmiksować. Truskawki rozgnieść widelcem na papkę (nie miksować!), dodać ocet i cukier, wymieszać. Kawę wymieszać z rumem i cukrem. Biszkopty moczyć w kawie z alkoholem, układać na dnie naczynia lub pucharków/szklanek, wykładać krem z bitej śmietany, kolejną warstwę biszkoptów moczonych w płynie, truskawki i kolejną warstwę kremu. Przechowywać w lodówce. Podawać koniecznie schłodzone, obsypując uprzednio wierzch startą, gorzką czekoladą.
pysznie wygląda ten deser, tak ładnie przyrządzony ;)
OdpowiedzUsuńlubię takie szklankowe desery ...każdy ma swoją, taką samą porcję:) buziaki
OdpowiedzUsuńZawsze zwracam uwagę na wygląd deserów a ten jest bardzo ładny. Jest na czym oko zawiesić i jestem pewna, ze równie dobrze smakuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za taki miły komentarz :) Pozdrawiam!
Usuń