Bardzo łatwe, szybkie i smaczne ciasteczka, do przygotowania których potrzebujemy w zasadzie tylko muesli, bakalii i czekolady. Możemy użyć ulubionych rodzajów każdego ze składników - u mnie były to suszone morele, śliwki, rodzynki, bakaliowe muesli i ciemna czekolada, ale można spróbować np. znanego połączenia białej czekolady, kokosu i bananowego muesli, dosypać suszonych wiśni i jagód goji. Pozostawiam Was z bazowym przepisem i uciekam do kuchni próbować innych wersji :-)
Składniki (10 dużych ciastek)
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych śliwek
- duża garść rodzynek
- kilka łyżek amaretto lub innego alkoholu (u mnie żurawinówka)
- duża garść płatków migdałowych
- 150 g muesli *
- tabliczka (100 g ) gorzkiej czekolady
- tabliczka (100 g) mlecznej czekolady
- łyżka oleju lub masła
Morele, śliwki pokroić. Przełożyć do miski, dodać rodzynki i zalać alkoholem. Odstawić na 4 h. Muesli i płatki migdałów wymieszać. Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej wraz z olejem. Namoczone bakalie przełożyć do miski z płatkami i muesli, wlać płynną czekoladę i wymieszać. Formować ciasteczka, odkładać na talerz, tacę lub foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! :-)
* w oryginale 120 g, ja dosypałam trochę więcej, bo moja masa była za rzadka
źródło: 'Świąteczne ciasteczka' Dr. Oetker
Fantastyczne!!! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś coś podobnego... Przepyszne chrupaczki :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na biała wersję :)