sobota, 27 września 2014

Śniadanie na sobotę #7



Najlepsze wypieki pochodzą zawsze od Babci, a już szczególnie dobrze smakują po dłuższej nieobecności w domu ;) Dlatego zamiast przesiadywać zbyt długo w kuchni (i nie tracić ostatnich dni wakacji), wykorzystuję zdolności kulinarne mamy mojej mamy i codziennie dostaję porcję smakołyków.


Ciasto drożdżowe z kruszonką (babcine)

Składniki
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • 3 jajka
  • 1/3 kostki margaryny, roztopionej
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią

Kruszonka
  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • 30 g cukru waniliowego 
  • 160 g masła
Wszystkie składniki utrzeć palcami na kruszonkę.


Dodatkowo
  • jajko, roztrzepane

Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, zasypać 4 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże ruszą. Dodać resztę mąki, cukru, cukier z wanilią, Jajka rozbić mikserem lub trzepaczką i dodać do masy. Wymieszać, wlać margarynę i zagnieść gładkie, miękkie ciasto (ok. 10-12 min.). Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na ok. 1h). Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na pół, przełożyć do dwóch keksówek. Odstawić na 20-30 min. do napuszenia. Posmarować ciasta roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 45-50 min.


10 komentarzy:

  1. ciasto drożdżowe najlepsze od babci! :D
    miłego weekendu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, chętnie wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, nie ma to jak drożdżowe! a domowe chyba pobija wszytko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest tu jakaś zakładka Śniadanie na sobotę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masz link w etykietach na samym dole i z boku obrazek, który przekierowuje do wszystkich sobotnich wpisów. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Nie ma to jak domowe drożdżowe ciacho. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam drożdżowe z kruszonką <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie! ;)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze! Takie świeżutkie jadam posmarowane masłem i posypane cukrem! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...