czwartek, 27 listopada 2014

Sernik na marchewkowym spodzie



Miałam na ten sernik ochotę już tak długo, aż w końcu udało mi się wreszcie go zrobić. Jest po prostu genialny! Jeśli kochacie ciasto marchewkowe - nie zawiedziecie się. Spód jest niesamowity, lekko kokosowe marchewkowe ciasto z kandyzowaną skórką pomarańczową (świetne połączenie, dlatego zmieniłam nieco oryginalne dodatki), ja poza tym nasączyłam go likierem kokosowym. Masa serowa kremowa, dość zbita, ciężka, klasyczna. Całość przykryta śmietankowym kremem. Pycha!




Składniki
Spód z ciasta marchewkowego

  • 150 g drobno startej marchewki
  • 50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
  • 50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150 g mąki pszennej (z tego 100-50 g może być mąki orkiszowej lub razowej)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
  • 100 ml oleju roślinnego lub roztopionego masła

Przygotować wysoką tortownicę o średnicy minimum 26 - 27 cm. Spód wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować grubo masłem. Wyjąć z lodówki wszystkie składniki na sernik.

Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe oraz skórkę. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli, wszystko wymieszać. W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników. Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Wyłożyć do formy, tak aby po bokach było więcej ciasta niż pośrodku. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przygotować wcześniej). W chwili wykładania masy serowej ciasto może być ciepłe. Ciasto można też nasączyć rumem lub likierem np. kokosowym.
Piekarnik ustawić na 175 stopni C. 


Masa serowa

  • 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek + 1 - 2 żółtka
  • 80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki 36% lub 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego



Krem na wierzch
  • wymieszane: 125 g kremowego serka Philadelphia lub Twój Smak i 200 g kwaśnej śmietany 12% i 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • orzechy włoskie do dekoracji



Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać (miksować) mieszadłem miksera przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie jednorodna. Stopniowo, w 3 partiach dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka i żółtka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym. Na koniec zmiksować ze śmietanką i wanilią.
Masę wylać na upieczony, ostudzony (może być jeszcze ciepły) spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 110 minut.*
Sernik stopniowo wyjmować z piekarnika (przez pierwsze 5 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki). Odstawić na kratkę. Po kilkunastu minutach na wierzchu sernika rozprowadzić krem i wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Piec przez 15 minut. Po tym czasie sernik wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Udekorować orzechami włoskimi.



* uwaga: można skrócić nieco czas przygotowania sernika: w drugim etapie pieczenia w 120 stopniach można piec sernik przez 90 minut (zamiast 110 minut), następnie wysunąć go z piekarnika, od razu rozprowadzić śmietankę (krem na wierzchu) i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze przez 15 minut w tej samej temperaturze 120 stopni. Dzięki opisanej powyżej dłuższej metodzie pieczenia sernik miał być wyższy poprzez stopniowe wyjmowanie go z piekarnika.



źródło: klik

9 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z tym połączeniem ciasta marchewkowego z sernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się wręcz obłędnie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie:) ślinka aż cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. marchewkowe wypieki są wybitne, a to ciasto na pewno podbije kubki smakowe każdego łasucha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Akceptuje takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie, jestem pewna, że smakował wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, wygląda bosko! *.*
    Fantastyczny pomysł! : )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...