wtorek, 30 grudnia 2014

Świąteczna szarlotka



Czy kiedykolwiek jedliście szarlotkę, która oprócz jabłek i cynamonu miałaby w sobie mnóstwo świątecznych akcentów? Na przykład cudowną, chrupiącą, miodową masę bakaliową - pełną orzechów, suszonych owoców, cudownych przypraw, aromatów? Nie? Wcale mnie to nie dziwi :-) To już nie szarlotka, to po prostu kwintesencja Bożego Narodzenia. Dzięki dodatkowi mąki razowej ciasto ma specyficzny, orzechowy posmak, wzmocniony przez dodatek miodu. Po upieczeniu koniecznie posypcie placek grubą warstwą cukru pudru, bowiem delikatna słodycz pochodzi tylko z lekko osłodzonego miodem nadzienia.


Składniki
Ciasto
  • 2,5 szklanki mąki pszennej razowej pół na pół ze zwykłą mąką pszenną
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 duże żółtka
  • 300 g masła

Nadzienie
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonych moreli
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (90 ml)
  • 5 łyżek płynnego miodu (75 ml)
  • 2 kg winnych jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • żółtko
  • cukier puder
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. W razie potrzeby dodać trochę śmietany lub mąki, gdyby ciasto było zbyt suche czy mokre. Włożyć ciasto na 30 min. do lodówki.
Bakalie posiekać i wymieszać. Dodać przyprawy, sok z pomarańczy i miód. Jabłka obrać i pokroić na plasterki. 2/3 ciasta rozwałkować (z resztek wyciąć kilka gwiazdek przy pomocy foremki) i wyłożyć nim formę o wym. 37x23 cm wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę bakaliową, jabłka i resztę rozwałkowanego ciasta. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, ułożyć gwiazdki i je również posmarować żółtkiem. Piec w 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


źródło: Weranda country, grudzień '12

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...