Jeden z przepisów, które mam w 'Roboczych' już ze 2 lata. Za każdym razem, gdy robiłam ten sernik (nie jakoś często, ale zdarzało się) - coś utrudniało mi zrobienie zdjęć. A to bateria w aparacie padła, a to zdążyliśmy go zjeść, zrobiło się za późno na fotografowanie, itd. Teraz zrobiłam go specjalnie z myślą o przeniesieniu posta do zakładki 'Opublikowane' ;)
Składniki
Spód
- 200 g herbatników
- 50 g czekolady mlecznej
- 40 g masła
Herbatniki pokruszyć. Masło rozpuścić z czekoladą. Wymieszać z herbatnikami. Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć pergaminem, założyć obręcz i wcisnąć w dno okruszki herbatnikowe. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
- 500 g tłustego, mielonego twarogu
- 180 g cukru
- 3 jajka
- torebka budyniu śmietankowego z cukrem
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Jaja ubić z cukrem. Dodawać ser, po łyżce, cały czas ubijając. Wmieszać śmietanę. Na koniec dodać budyń, wymieszać dokładnie łyżką.
Dodatkowo
- 60 g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Masę serową wylać na przygotowany spód. Piec przez ok. godzinę. Po upieczeniu zostawić jeszcze przez 15 min. w zamkniętym piekarniku, później otworzyć. Posypać jeszcze ciepły sernik okruszkami czekolady, poczekać chwilę, aż się stopi, rozsmarować. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Schładzać przez noc w lodówce.
Wygląda przepysznie. Twaróg plus czekolada to idealne połączenie (:
OdpowiedzUsuńNigdy do serników mnie nie ciągnie, ale ten jest po prostu piękny! :)
OdpowiedzUsuńTyle dziś pyszności na blogach i jeszcze ten sernik... :) Mniam!
OdpowiedzUsuńWow, fantastyczne zdjęcia tego sernika! *.*
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny!