poniedziałek, 5 stycznia 2015

Sernik śmietankowy z nutą czekolady




Jeden z przepisów, które mam w 'Roboczych' już ze 2 lata. Za każdym razem, gdy robiłam ten sernik (nie jakoś często, ale zdarzało się) - coś utrudniało mi zrobienie zdjęć. A to bateria w aparacie padła, a to zdążyliśmy go zjeść, zrobiło się za późno na fotografowanie, itd. Teraz zrobiłam go specjalnie z myślą o przeniesieniu posta do zakładki 'Opublikowane' ;)



Składniki
Spód
  • 200 g herbatników
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 40 g masła
Herbatniki pokruszyć. Masło rozpuścić z czekoladą. Wymieszać z herbatnikami. Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć pergaminem, założyć obręcz i wcisnąć w dno okruszki herbatnikowe. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.


Masa serowa
  • 500 g tłustego, mielonego twarogu
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • torebka budyniu śmietankowego z cukrem
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
Jaja ubić z cukrem. Dodawać ser, po łyżce, cały czas ubijając. Wmieszać śmietanę. Na koniec dodać budyń, wymieszać dokładnie łyżką.


Dodatkowo
  • 60 g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Masę serową wylać na przygotowany spód. Piec przez ok. godzinę. Po upieczeniu zostawić jeszcze przez 15 min. w zamkniętym piekarniku, później otworzyć. Posypać jeszcze ciepły sernik okruszkami czekolady, poczekać chwilę, aż się stopi, rozsmarować. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Schładzać przez noc w lodówce.



5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Twaróg plus czekolada to idealne połączenie (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy do serników mnie nie ciągnie, ale ten jest po prostu piękny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle dziś pyszności na blogach i jeszcze ten sernik... :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, fantastyczne zdjęcia tego sernika! *.*
    Musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...