Najlepszy sero-makowiec, jaki robiłam. Sernik ma magiczny składnik - słodzony jest sporą ilością białej czekolady, dzięki czemu jest niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w ustach! Warstwa makowa koniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku!
Masa makowa
najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej
najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej
- 100 g rodzynek
- 1/2 szklanki rumu
- 1 3/4 szklanki suchego niebieskiego maku
- 2 szklanki tłustego mleka
- 50 g cukru z wanilią
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 100 g płatków migdałów
Rodzynki zalać rumem i odstawić. Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 min. Wyłączyć gaz, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Zmielić trzykrotnie przez maszynkę. Dodać rodzynki wraz z rumem, miód, skórkę z pomarańczy i migdały. Dokładnie wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki.
Formę do ciasta o wym. 37x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spód ułożyć herbatniki. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Wyłożyć na przygotowany spód.
Masa serowa
- 300 g białej czekolady
- 75 g cukru z wanilią
- 6 żółtek + 3 białka
- 900 g tłustego sera na serniki
- łyżka mąki ziemniaczanej
Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Cukier i żółtka utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel. Dodać ser, ostudzoną czekoladę i mąkę, dokładnie zmiksować. Białka ubić w oddzielnej misie na sztywno i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać całość, by masa nie opadła i wyłącznie na przygotowaną masę makową. Pie w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez godzinę.
Wygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę na kawałek! *.*
Wygląda cudownie! Z białą czekoladą musiał rozpływać się w buzi :)
OdpowiedzUsuń