Moja Mama powróciła ostatnio do dobrego nawyku samodzielnego pieczenia chleba. Staram się ostatnio bywać w domu jak najczęściej, dzięki czemu mogę się zaopatrzyć w taki zdrowy bochenek (dzięki Mamo!), jednak w sytuacjach kryzysowych muszę sobie radzić sama. Ponieważ czwarty rok nie jest nadmiernie przytłaczający, produkuję pieczywo, najczęściej ze starych zbiorów (przepisy na blogu). Tym razem trafiłam jednak na przepis na inny chlebek, ze zmielonymi płatkami owsianymi w środku - dzięki czemu jest naprawdę wilgotny i sycący, z miodem - nadaje mu odrobinę słodyczy (ale spokojnie, do wytrawnych dodatków też pasuje), u mnie dodatkowo półrazowy. Samo zdrowie!
Składniki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 180 g zmielonych płatków owsianych
- 255 g mąki pszennej chlebowej
- 235 ml ciepłego mleka
- 80 ml ciepłej wody
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki soli
W dużej misce wymieszać drożdże z płatkami i mąką. Dodać mleko, wodę, miód, masło i sól. Zagniatać ciasto przez 7-10 min., aż stanie się elastyczne i miękkie. Gdyby jednak było za suche należy dolać odrobinę wody, gdyby zaś było zbyt mokre - dosypać odrobinę mąki. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny. Następnie odgazować ciasto, przełożyć do podłużnej foremki o wym. , wysmarowanej dokładnie olejem i wysypanej otrębami. Przykryć ściereczką i pozostawić tak przygotowany chlebek na 40-60 min. w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić chlebek, piec ok. 40-50 min. Wyjąć z foremki i pozwolić bochenkowi ostygnąć, np. na kratce. Smacznego :)
źródło: klik
Mmm! kocham takie chleby.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/