Tyle lat prowadzę bloga, a jeszcze nigdy nie dodawałam przepisu na ciasto marmurkowe. Trochę nadrabiam, bo dziś mam dla Was dwukolorowe babeczki. Zwykle bardziej lubiłam waniliowe ciasto, ale w tym wypadku rewelacyjne okazało się ciemne - dodałam bardzo dużo kakao, więc miało intensywny odcień, głęboko kakaowy smak i było niezbyt słodkie. Polecam!
Składniki
- 125 g margaryny
- 2 jajka
- żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 10 g cukru z wanilią
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kefiru
- 2-3 łyżki kakao
- łyżka mleka
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać jajka, po jednym i żółtko, cały czas miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Podzielić masę na pół, do jednej części dodać kakao i mleko, wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości (trochę jasnego ciasta, trochę ciemnego). Zrobić w babeczkach "mazaje" przy użyciu drewnianego patyczka do szaszłyków. Piec 20-25 min. w 180 st. C. Wystudzić. Smacznego :)
Wyszły Ci idealne, bardzo wysokie i chyba puszyste w środku :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Nie ma jak klasyka :)
OdpowiedzUsuń