wtorek, 14 lutego 2017

Piekielne bliźniaki


Nazwa dzisiejszych ciasteczek rzeczywiście nawiązuje do ich smaku i wyglądu. Bliźniaki - bo składane po dwa, piekielne - intensywnie czekoladowy krem zawiera dodatek ostrego chilli i cynamonu. Idealnie komponuje się z mocno kakaowym, maślanym ciasteczkiem. , A poza tym... piekielnie dobrze smakują! Dla mnie najlepsze prosto z lodówki, choć w tej kwestii zdania były podzielone. Polecam!

Składniki
Ciastka
  • 70 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao
  • żółtko
Masło posiekać. Cukier puder, mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao przesiać i dodać do masła. Posiekać całość nożem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Po tym czasie z ciasta urywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować rękami w kulki, lekko rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 10-12 min. Ostudzić.


Krem
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany kremówki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta ostrego chilli w proszku
Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzać (nie doprowadzić do zagotowania!), zalać nią czekoladę i odstawić na chwilę, by się roztopiła. Dodać cynamon i chilii, wszystko dokładnie wymieszać. Przekładać kremem upieczone ciasteczka. Smacznego! :)


źródło: gazetka "Ciasta świąteczne" '06

2 komentarze:

  1. One byłyby chyba idealne dla mnie! *,*

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie coś dla mnie; uwielbiam połączenie czekolady z ostrym chilli :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...