Kolejny pomysł na zbliżające się Święto Zakochanych - najlepszy tort czekoladowy ever! Mocno kakaowy biszkopt na bazie tylko 3 składników, genialny krem czekoladowy z nutą pomarańczy i whisky, rozpływający się w ustach. Całość smakuje jak pyszne, czekoladowe trufle. Musicie spróbować :)
Miłej niedzieli!
Składniki
Biszkopt
- 10 dużych jajek
- 300 g cukru pudru
- 100 g gorzkiego kakao
Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć w drugiej misce do białości wraz z cukrem, następnie dodać kakao (stopniowo) i dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 białek do masy kakaowej i wymieszać energicznie. Dalej dodać kolejną 1/3 białek i mieszać delikatnie, tak samo postąpić z pozostałymi białkami. Przelać do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min.
Poncz
- 125 ml mocnej kawy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 50 ml whisky
Wszystkie składniki wymieszać.
Krem
- 400 g gorzkiej czekolady
- 400 ml schłodzonej kremówki
- 50 ml whisky
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i zmiksować. Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać.
Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić tort na 12 h do lodówki. Smacznego!
źródło: zmodyfikowany przepis z gazetki "Ciasta świąteczne" '06
Czekoladowa rozpusta po prostu, mniam
OdpowiedzUsuńO mamuniu, muszę to mieć! :)
OdpowiedzUsuńBaardzo proszę o oryginalny przepis 😊😊😊
OdpowiedzUsuńPodeślę jak będę w domu :) Pozdrawiam!
Usuń