niedziela, 12 lutego 2017

Tort truflowy (mocno czekoladowy)



Kolejny pomysł na zbliżające się Święto Zakochanych - najlepszy tort czekoladowy ever! Mocno kakaowy biszkopt na bazie tylko 3 składników, genialny krem czekoladowy z nutą pomarańczy i whisky, rozpływający się w ustach. Całość smakuje jak pyszne, czekoladowe trufle. Musicie spróbować :)
Miłej niedzieli!

Składniki
Biszkopt
  • 10  dużych jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiego kakao
Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć w drugiej misce do białości wraz z cukrem, następnie dodać kakao (stopniowo) i dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 białek do masy kakaowej i wymieszać energicznie. Dalej dodać kolejną 1/3 białek i mieszać delikatnie, tak samo postąpić z pozostałymi białkami. Przelać do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min.


Poncz
  • 125 ml mocnej kawy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 50 ml whisky
Wszystkie składniki wymieszać.


Krem
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml schłodzonej kremówki
  • 50 ml whisky
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i zmiksować. Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać.

Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić tort na 12 h do lodówki. Smacznego!


źródło: zmodyfikowany przepis z gazetki "Ciasta świąteczne" '06

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...