Przepyszne babeczki, na które miałam ochotę już od dłuższego czasu. Ciasto brownie na bazie gorzkiej czekolady nadziane lekko słonym masłem orzechowym crunchy, udekorowane dwusmakowym kremem, również na bazie masła orzechowego i gorzkiej czekolady. Pycha!
Składniki (12 babeczek)
Babeczki
- 170 g gorzkiej czekolady
- 140 g masła
- 250 g cukru pudru
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 g mąki pszennej
- 12 łyżeczek masła orzechowego crunchy
Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć wraz z masłem do garnuszka, ustawić na gaz i rozpuścić całość. Ostudzić.W dużej misce ubić jajka z cukrem, solą i wanilią. Wlać czekoladę z masłem i wymieszać. Dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Do papilotek wkładać po 1-2 łyżki ciasta, układać po 1 łyżeczce masła orzechowego i dopełniać ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Wystudzić i udekorować kremami.
Krem z masła orzechowego
- 150 g masła orzechowego gładkiego
- 60 g cukru pudru
Zmiksować na jednolitą masę.
Krem czekoladowy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 ml kremówki, schłodzonej
- 2 łyżki kakao
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić. Ostudzić. Śmietanę ubić mikserem, wlać czekoladę i dokładnie zmiksować całość. Dodać kakao, raz jeszcze szybko, lecz dokładnie zmiksować.
Przełożyć oba rodzaje kremów do woreczka (można użyć specjalnego adaptera do robienia dwukolorowego kremu lub do jednego woreczka z tylką włożyć łyżką oba rodzaje kremów, by jak najmniej się połączyły i w ten sposób dekorować babeczki) i udekorować babeczki. Posypać z wierzchu posiekanymi orzechami.
źródło: inspiracja i przepis na babeczki stąd - klik; przepis na kremy - własna inwencja ;)
Wygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Mmm, coś cudownego! :)
OdpowiedzUsuń