piątek, 4 listopada 2016

Najlepsze ciastka świata



To oryginalna nazwa, ale każdy się z nią zgadza. Piekłam kilka rodzajów ciasteczek na jedno popołudnie i te zdecydowanie smakowały wszystkim najbardziej i najszybciej zniknęły. Cóż, nie ma się co dziwić, w końcu masło orzechowe+czekolada to przysmak znany nie od dziś.

Składniki
  • 150 g masła
  • jajko
  • szklanka trzcinowego cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1 1/4 szklanki mąki razowej (pszennej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka czekolady, posiekanej
Miękkie masło utrzeć z jajkiem. Dodać cukier i cukier z wanilią, ucierać aż masa będzie gładka i puszysta. Dodać masło orzechowe, mąkę i proszek, zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać. Przy pomocy gałkownicy do lodów wykładać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190 st. C przez 10 min.




źródło: 'Ciasta, ciastka i takie tam', A. Królak

4 komentarze:

  1. Wyglądają naprawdę perfekcyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciacha, choć przyznaję, że sama nigdy ich nie robiłam... ;) Chyba pora to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie :) Wcale się nie dziwię, że zyskały uznanie gości :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...