Desery też potrafią być zdrowe ;) Szczególnie, gdy przygotowywane są z tak zdrowych składników. Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej cieszą się ostatnio sporym zainteresowaniem, między innymi wśród blogerów. Sama często jadam je wymieszane z jogurtem, z musli i owocami. Dziś w nieco innej formie, kokosowej, całkowicie bezcukrowej (miodu czy innych słodzików też nie ma - uwierzcie, wystarczy dojrzałe mango), wegańskiej i wolnej od glutenu. Polecam!
PS deserek najlepiej zrobić wieczorem poprzedniego dnia.
Składniki (2 większe porcje lub 3 mniejsze)
- 3/4 szklanki mleczka kokosowego
- 3/4 szklanki innego mleka (roślinnego lub w wersji niewegańskiej - krowiego)
- 50 g nasion chia
- 2 dojrzałe mango
Ja jadam takie na śniadania, pycha! :)
OdpowiedzUsuńPytanko- mleczko kokosowe takie z puszki ? Czy mleko kokosowe.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, przeoczyłam pytanie. Mleczko kokosowe z puszki, takie gęste. Pozdrawiam ciepło :)
UsuńIdealny deser, zdecydowanie to jest mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuń