czwartek, 27 kwietnia 2017

Kokosowy pudding z chia z musem z mango (bez cukru, GF, wegański)



Desery też potrafią być zdrowe ;) Szczególnie, gdy przygotowywane są z tak zdrowych składników. Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej cieszą się ostatnio sporym zainteresowaniem, między innymi wśród blogerów. Sama często jadam je wymieszane z jogurtem, z musli i owocami. Dziś w nieco innej formie, kokosowej, całkowicie bezcukrowej (miodu czy innych słodzików też nie ma - uwierzcie, wystarczy dojrzałe mango), wegańskiej i wolnej od glutenu. Polecam!
PS deserek najlepiej zrobić wieczorem poprzedniego dnia.


Składniki (2 większe porcje lub 3 mniejsze)
  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki innego mleka (roślinnego lub w wersji niewegańskiej - krowiego)
  • 50 g nasion chia
  • 2 dojrzałe mango
Mleczko kokosowe wymieszać z mlekiem w naczyniu (np. w miseczce). Dodać nasiona chia, wymieszać i odstawić na 30 min. Przelać do pucharków lub szklanek, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Mango umyć, obrać, zmiksować blenderem. Polać deser przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...