sobota, 13 sierpnia 2011

Cynamonowe ciasto ze śliwkami


Bardzo łatwe ciasto. Sposób przygotowania to metoda muffinowa, suche do jednej miski, mokre do drugiej, wymieszać, do piekarnika i gotowe. :)
Autorką przepisu jest Martha Stewart, ja posłużyłam się przepisem stąd, ale nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła kilku rzeczy. Przede wszystkim, nie chciałam zwykłego, jasnego ciasta, więc cynamon dodałam do masy, a nie posypki. Poza tym, wróciłam do śliwek (były pod ręką). Ciasto zjedliśmy na ciepło, wieczorem, udało mi się zakamuflować zaledwie jeden kawałek dla Taty, który akurat był na dyżurze i nie mógł spróbować od razu. Polecam!


Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki cukru + 3 łyżki brązowego do posypania
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanka oleju roślinnego
  • 1 duże jajko
  • 6 śliwek
Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cynamonem i 2/3 szklanki cukru w jednej misce. Jajka, mleko i olej połączyć w drugiej. Śliwki umyć, przepołowić, wyciągnąć pestki. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Dno tortownicy o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, położyć śliwki i posypać wierzch resztą cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 min.


16 komentarzy:

  1. Połączenie śliwek i cynamonu jest świetne. na pewno pyszne jest to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliwki i cynamon .. kocham to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. biorę w ciemno:) to mój ulubiony zestaw smakowy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, to jest bardzo dobre połączenie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo! Bardzo mi się podoba! Właśnie jestem w fazie testowania różnych ciast z owocami, więc ten przepis na pewno mi się przyda!:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam niedawno ciasto cynamonowe ale nie pomyślałabym żeby dodać do niego śliwek, musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cynamonowe ciasto ze śliwkami, coś cudownego. Dla mnie wymarzone połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. niesamowicie wygląda.
    ten kolor, te śliwki i cynamon - połączenie pierwszorzędne.
    prezencja - wzorowa!
    poczęstuję się ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. O 22.30 postanowiłam upiec "coś słodkiego" do porannej kawy.Lubię szybkie przepisy i ten jest idealny.20 minut przygotowań,35 pieczenia i ciasto na stole. A jak pachnie!:) Nie miałam brązowego cukru,posypałam trzcinowym,a że śliwki ułożyłam przeciętą stroną do góry,to po upieczeniu zebrało się wewnątrz nich nieco soku.Posypałam je więc płatkami migdałowymi,które ładnie wchłonęły jego nadmiar i smakuje rewelacyjnie! Łakomczuch ze mnie,o północy zajadam jeszcze nieco ciepłe ciacho,ale nie mogłam się oprzeć ciekawości jak smakuje:)Podsumowując(bo się "rozklikałam":) )-super szybki przepis na bardzo smaczniutkie ciato!
    Pozdrawiam i życzę dalszych rewelacyjnych ,"owocnych" przepisów!:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej, bardzo się cieszę, że smakowało i faktycznie - bardzo dobry pomysł z płatkami. Zapamiętam sobie, dziękuję i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. tak szybkiego ciasta jeszcze chyba nie robiłam, a co za smak ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo proste i łatwe do przygotowania ciasto, robiłam już 2 razy i za każdym razem wyszło. Każdy zawsze dodaje coś według własnego uznania, więc ja dorzuciłam więcej śliwek :), super przepis, Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak smakuje i nie ma z nim żadnych problemów :)

      Usuń
  13. takie szybkie, proste przepisy są bardzo potrzebne, gdy trzeba ratować omamionych głodem słodkości domowników (lub nas same) ;) smaki dla mnie perfekcyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam mniam właśnie się nim zajadam, jest fajnie wilgotne i ta skorupka z cukru na wierzchu <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...