Postanowiłam, że będę od czasu do czasu robiła słodycze, ciasta, ciasteczka bez użycia jasnej mąki pszennej. Na pierwszy rzut poszły owsiane krakersy. Oryginalny przepis (tu źródło) dość mocno różni się jednak od mojej wersji.
Krakersy wszystkim smakowały i nawet ostrzeżenie 'uwaga, są z mąki pełnoziarnistej, nie bierz, jeśli nie lubisz' nikogo nie odstraszyło ;)
PS Gosia nie podała w jakiej temperaturze i jak długo należy piec ciasteczka. Podaję temperaturę i czas taki, w jakim ja piekłam.
Składniki (2 blachy ciasteczek)
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka mąki (u mnie pszennej pełnoziarnistej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru demerara
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g masła
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Płatki wsypać do miski, wlać mleko, ekstrakt, dodać rozpuszczone masło, mąkę, cukier i sól. Wyrabiać, aż powstanie jednolite ciasto. Rozwałkować cienko ciasto, delikatnie podsypując mąką i wykrawać ulubione kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (urosną tylko trochę) i piec przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
* krakersy w wersji wytrawnej możemy posmarować jajkiem i posypać np. ziołami, makiem, sezamem, startym serem, etc. (tu możecie zobaczyć moją podobną wersję)
* krakersy w wersji wytrawnej możemy posmarować jajkiem i posypać np. ziołami, makiem, sezamem, startym serem, etc. (tu możecie zobaczyć moją podobną wersję)
Super, chętnie zrobię, uwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńpyszne zdjęcia
OdpowiedzUsuńSuper przekąski. Uwielbiam razowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńTo do zakupu mąki żytniej muszę jeszcze dopisać pełnoziarnistą. :)
OdpowiedzUsuńzapisałam!
OdpowiedzUsuńsą urocze. a ja krakersami to zajadam się na okrągło ;]
fajne, pochrupalabym sobie takie krakersiki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Naprawdę są smaczne i - o dziwo - słodkie :). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe ciasteczka. Choć przez to, że są zdrowe czuję się rozgrzeszona z ich jedzenia i .... jem ich jeszcze więcej niż normalnych. Przy następnym pieczeniu zdrowych ciasteczek wykorzystam ten przepis koniecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo udany przepis, właśnie szukałam podobnego :) Piękne wykonanie i wspaniały pomysł.
OdpowiedzUsuń