poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Niemiecki pudding z makaronem na słodko



Mojej miłości do słodkiego nie da się opisać słowami ;-) Czasem, gdy wieczorem leżę w łóżku, zastanawiam się, co jadłam w ciągu dnia i nierzadko dochodzę do konkluzji, że wszystko było słodkie. Mama, gotując makaron wie, że zawsze wołam "czystego", żebym mogła zjeść go z twarogiem, duszonymi jabłkami czy po prostu z jogurtem. Niedawno zrobiłam na obiad w takiej wersji. Wszystkim fanom makaronu serdecznie polecam - jest bajeczny! Przepis od Wróżki.


Składniki
  • 175 g makaronu jajecznego (najlepiej typu wstążki)
  • 115 g twarożku śmietankowego
  • 225 g serka wiejskiego
  • 85 g drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropel soku z cytryny

Kruszonka (pominęłam z braku składników ;))
  • 25 g płatków migdałowych
  • 25 g bułki tartej
  • 4 łyżki masła
Żaroodporne naczynie wysmarować odrobiną masła. Ugotować makaron. W misce utrzeć serek śmietankowy i wiejski, dodać cukier. Dodać po jednym jajku, a następnie resztę składników. Makaron przełożyć do naczynia, zalać masą twarogową. Masło roztopić na patelni. Podsmażyć w nim płatki migdałowe, aż lekko zbrązowieją (ok.1,5 minuty). Zdjąć patelnię z ognia i dodać tartą bułkę. Kruszonką posypać wierzch. Zapiekać pudding ok. 35-40 minut w 180 stopniach, aż się zetnie. Można posypać cukrem pudrem.

12 komentarzy:

  1. Ja tez lubie slodkie smaki, choc akurat makaron zdecydowanie preferuje wytrawny... Twoj pudding wyglada (zwodniczo) lekko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o tym puddingu i jestem ciekawa smaku;) Twój wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ja lubię taki z serem białym i posypany cukrem ...smak dzieciństwa ...a takie wykorzystanie makaronu to dla mnie coś nowego, ale jakże zachęcającego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie. Wypróbuję dzisiaj na kolację.
    PS. Jakiego aparatu używasz?

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam! To musi byc pyszne! Wygląda wspaniale.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam taki makaron! musiałbyć pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne zdjęcia.
    brzmi bardzo fajnie, zupełnie nowatorsko i apetycznie.
    a te zdjęcia! jeżeli smakuje tak, jak wygląda, musi być świetny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie: o jaki serek śmietankowy chodzi? Taki kanapkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Sama zawsze używam (również do serników) serka 'Mój ulubiony', ale nie wiem jak z jego dostępnością. Nie jest wodnisty, ani kwaskowaty, no i nie ma w nim soli czy też innych syfiastych dodatków, konserwantów, etc. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...