Majówka się kończy, ale w moim przypadku przyszły tydzień jest jeszcze w miarę spokojny - matury ruszyły, czyli reszta szkoły ma szczęście w postaci kilku dodatkowych wolnych dni. Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo zaplanowałam sobie, że spędzę ten czas bardzo aktywnie - zarówno jeśli chodzi o sport, jak i poczynania kuchenne. Tymczasem przedstawiam Wam kolację, którą robiłam dla siebie i mojej Mamy. Ostatnio zakochałyśmy się w szpinaku i pakujemy go w co tylko się da. Były więc pierogi, będą naleśniki, a poniżej wersja superszybka, czyli paczuszki szpinakowe.
Składniki
- arkusz ciasta francuskiego o masie 275 g
- 250 g mrożonego szpinaku
- 140 g fety
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/2 dużej cebuli
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- mleko/roztrzepane jajko do posmarowania
- sezam do posypania
Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę. Masło rozpuścić na dużej patelni,
zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty czosnek. Dodać
szpinak, podsmażyć. Fetę rozgnieść widelcem, dodać do przestudzonego szpinaku,
wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty dowolnej wielkości, nakładać farsz, sklejać jak pierogi i zrobić ozdobny wzorek widelcem. Poniżej paint'owa instrukcja obrazkowa :-) Piec na złoty kolor (ok. 15 min.) w temp. 190 st. C.
Cudne są! Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńUściski:*
wyglądają przepysznie! lubię szpinakowe nadzienia, mniam ;)
OdpowiedzUsuńPrzyślij parę w paczce!
OdpowiedzUsuńNo problem :D
UsuńHaha, jak tylko zobaczyłam instrukcję obrazkową pomyślałam sobie: Moja krew! :D
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na ciasto francuskie. ;)
A ja jak ją robiłam to myślałam o Tobie, miszczu painta :D
UsuńCzasem lubię szpinak, ale nie w każdej postaci. Myślę, że twoje szpinaczki by mi zasmakowały:))
OdpowiedzUsuńTeż miałam kiedyś taką fazę na szpinak, jak spróbowałam go po raz pierwszy :D Taka propozycja szpinakowa bardzo mi się podoba;)
OdpowiedzUsuńFajniutkie poduszeczki
OdpowiedzUsuńOjej jskie to pyszne musi być! uwielbiam połączenie szpinaku i ciasta francuskiego:)
OdpowiedzUsuńTo jest coś, co z pewnością będzie mi smakować :) Ciasto francuskie to genialny wynalazek. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDokładnie <3
Usuńświetny pomysł na szybką przekąskę:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpoduszeczki super, instrukcja rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńSzpinaczek uwielbiam, więc to by mi na pewno smakowało!
OdpowiedzUsuńbo szpinak taki już jest, że albo się go kocha, albo nie znosi:) ja kocham:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak i ciasto francuskie, danie idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuń