poniedziałek, 7 maja 2012

Overnight apple pie oats parfait


Dzisiejsza propozycja nieco różni się od wpisów wcześniejszych, ponieważ jako pierwsza bezpośrednio związana jest z moim drugim blogiem. Takie śniadanie zaserwowałam sobie na rozpoczęcie tygodnia - na zdjęciu jest moja porcja. Taki oszukany "parfait" w zdrowej wersji - z płatkami owsianymi, jabłkiem, orzechami i przyprawami doskonale spisze się również jako deser, szczególnie jeśli ktoś nie może lub nie lubi tłustych i słodkich "kropek" nad obiadowym "i" ;-) Polecam i już mogę obiecać, że nie jest to ostatnia propozycja na przekładańca w takim stylu, ponieważ bardzo przypadł mi do gustu!


Składniki (2 porcje)
  • 2 duże jabłka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru + 1 łyżka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • po szczypcie kardamonu i gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki rodzynek
  • 10 łyżek płatków owsianych*
  • gęsty jogurt naturalny (np. grecki)**
  • 3 łyżki podprażonych orzechów włoskich
  • łyżka podprażonych orzechów laskowych
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Masło rozpuścić w rondelku z dwoma łyżkami cukru, dodać starte jabłka, cynamon, kardamon, gałkę, sok z cytryny i rodzynki. Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną i woda odparuje. Jogurt wymieszać z pozostałym cukrem i płatkami. Przestudzone jabłka rozłożyć do przygotowanych szklanek lub pucharków, na to położyć jogurt z płatkami, na wierzch ułożyć jeszcze jedną warstwę jabłek. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać orzechami. Smacznego!


*można użyć zarówno błyskawicznych, jak i górskich czy zwykłych; ja użyłam mieszanki zwykłych i otrębów owsianych
**ilość dowolna, w zależności od preferowanej gęstości; u mnie było to ok. 350 ml jogurtu


11 komentarzy:

  1. Piękne śniadanie! Wspaniałe. I chętnie bym je zjadła nawet teraz, na obiad ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to naprawdę smacznie i zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mi tam się nie znudziły te przekładańce, są wspaniałe! ;) mmniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne sniadanie:) tylko usiąść się nim rozkoszować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W zeszłym roku robiłam sobie takie codziennie. Ale zamiast owsianych płatków dodawałam ciasteczka <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam w wersji ciasteczkowej <3

      Usuń
  7. Tak podanego jeszcze nie jadłam. Wygląda świetnie i wierzę, że smakuje równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie przygotowałam je na jutrzejsze śniadanie, zapowiada się przepysznie... :) oczywiście będziesz pod nim podlinkowana :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...