środa, 9 maja 2012

Tort chałwowy. Z porzeczką, kawą i kakao.


W tym roku wychodzę z założenia "dla każdego na urodziny coś, co lubi". Dlatego też Tata dostał tort, którego bazą była jego ulubiona, mleczna, waniliowa chałwa. Jeśli chodzi o ten smakołyk to nie mogę się określić... Czasem potrafię zjeść całe opakowanie (!), a potem przez długi czas nie mogę na nią patrzeć. Aż znowu mi się zachce ;-) W każdym razie kremy na bazie chałwy są jednymi z moich ulubionych. I mimo ogromnej kaloryczności, polecam każdemu! Ciasto jest wynikiem mojego eksperymentu, biszkopt tradycyjny, wielokrotnie robiony. Podawałam już kiedyś na niego przepis, tym razem tylko zwiększyłam porcję. Ach, tort robiłam w serduszkowej formie - myślę, że będzie to odpowiednik niezbyt dużej tortownicy. I wybaczcie te zdjęcia - po raz kolejny!!! - w życiu jeszcze tak się nie spieszyłam.


Składniki
Biszkopt
  • 9 jajek
  • 33 dag cukru
  • 8 łyżek wody
  • 12 dag mąki pszennej
  • 9 dag mąki ziemniaczanej
  • 4,5 łyżki kakao
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru, żółtka utrzeć z drugą połową i wodą na kogel-mogel. Mąki przesiać z kakao. Żółtka delikatnie wmieszać do białek, dodać mąkę i wymieszać - bardzo ostrożnie i krótko! - mikserem na niskich obrotach lub łyżką. Masę podzielić na dwie tortownice o śr. 21-22 cm. Każdy placek piec w 180 st. C przez ok. 25 min. 


Poncz
  • 200 ml kawy *
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.


Masa
  • 30 dag chałwy waniliowej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 20 ml mocnego naparu kawy
  • łyżka rumu (15 ml)
  • cukier puder (opcjonalnie)
Masło ubić na puszystą masę. Dodawać pokruszoną chałwę, cały czas miksując. Na koniec wlać kawę i rum, wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce, aż masa trochę stężeje.


Dodatkowo
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki **
  • wiórki kokosowe
  • płatki czekoladowe

Wykonanie: każdy biszkopt przeciąć na pół. Na paterze ułożyć jeden z czterech placków, nasączyć 1/4 ponczu. Posmarować dżemem. Położyć kolejny krążek, nasączyć 1/4 ponczu. Położyć kilka łyżek masy, rozsmarować. Teraz kolejny biszkopt (znów nasączony 1/4), dżem i wierzchnia warstwa biszkoptu (again: nasączony pozostałym ponczem). Z wierzchu i z boków posmarować masą. Dowolnie udekorować, u mnie to zamierzony, minimalistyczny, czekoladowo-kokosowy efekt.


* moja była łagodna, robiona w ekspresie do kawy; można dać mocniejszą, w zależności od preferencji
** tym razem użyłam konfitury jagodowej, bo nie miałam porzeczki




22 komentarze:

  1. Maniu świetny tort! WYgląda przepysznie i pięknie!:)
    Pozdrowienia ślę serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Wygląda świetnie, zazdroszczę, też bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda ten torcik. Pomimo diety skusiłabym się na kawałek ;). Zapraszam Cię do odwiedzenia mojego nowo założonego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie Cię będę podglądać :-)

      Usuń
  4. takie połączenie musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudo! Chętnie bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm, hmm, hmm, ale musiał być pyszny... najlepszego dla Taty!

    OdpowiedzUsuń
  7. Torcik wygląda pysznie :) Ja chałwowy zrobiłam jasny, ale następnym razem spróbuję czekoladowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę, o jasnym nawet nie pomyślałam i tylko sobie tort chałwowy wyobrażam w ciemnej wersji. Muszę sobie zrobić na próbę miniaturkę :-D

      Usuń
  8. Tyle dobrych rzezy skrywa ten torcik. Zapisuję w zakładkach, przepis na pewno się przyda;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach, jak bym chciala, zeby ktos mi taki torcik upiekl na urodziny...

    OdpowiedzUsuń
  10. cudo Kochana:) ja chałwy nie lubię, ale już masę chałwową uwielbiam ....to mój ulubiony zestaw tortowy ostatnio:)...a dla Taty najlepszego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój chyba też :D Dziękuję! :*

      Usuń
  11. Uwielbiam ciasta przekładane nutką porzeczkową!! :) pyszny torcik musiał byc.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł na dodanie do chałwy kawę i rum super.Ja tez robiłam tort z masą chałwową, ale zdecydowanie twoja wersja jest lepsza!!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...