poniedziałek, 4 czerwca 2012

Drożdżowa pizza na słodko



Ta słodka pizza cieszy się Waszym zainteresowaniem na drugim blogu, więc dodaję przepis tutaj, żeby był pod ręką. To dość rozpustne śniadanie, niemniej bardzo pyszne i sycące. Wypróbowałam ją w dwóch wersjach: jedna - z mascarpone i czerwonymi owocami, druga - waniliowo-cynamonowym serkiem, truskawkami i orzechami. Ciężko się zdecydować, która lepsza. Oczywiście możliwości jest wiele, ja sama mam na nią mnóstwo pomysłów (które zaczęłam już spisywać...). Spróbujcie! Przepis stąd, podaję proporcję na jedną pizzę wraz z moimi zmianami.


Składniki (1 porcja)
Ciasto
  • 125 g mąki pszennej chlebowej (można dać pół na pół chlebową i razową)
  • 1/8 łyżeczki soli
  • czubata łyżeczka drobnego cukru
  • 2 łyżki syropu z agawy (30 ml)
  • 1.5 g suchych drożdży lub 3.5 g drożdży świeżych
  • łyżka oliwy (15 ml)
  • 75 ml dowolnego mleka, lekko ciepłego

Dodatkowo
  • 75 g serka mascarpone *
  • czubata łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • dowolne owoce
  • syrop klonowy, syrop z agawy, miód, cukier puder (do polania/posypania)
Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać oliwę i ciepłe mleko, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić przykryte, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 45 minut - do godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i rozwałkować na spód o średnicy 20-22 cm**. Ciasto pozostawić tak do napuszenia na około 15 minut. Mascarpone wymieszać z pudrem i ekstraktem z wanilii. Posmarować równo po pizzy, na górę wyłożyć owoce. Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 200 st. C***. Podawać gorące, polane czym lubicie.

* można ewentualnie użyć serka homogenizowanego, też wyjdzie, aczkolwiek z mascarpone smaczniejsza
** posypuję ciasto mąką, gdy się lepi i palcami rozsmarowuję na papierze do pieczenia
*** za pierwszym razem piekłam 17 min. w 220 st., za drugim 15 (mam słaby prąd w domu)

19 komentarzy:

  1. rzeczywiście rozpustne śniadanie, ale na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, ale niestety jak na razie nie będę mogła go wykorzystać bo w środku tygodnia mam zawsze na 7:45 do szkoły, tak więc musiałabym wstać o 4 żeby zrobić takowe śniadanko. :c

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny pomysł :) Będę musiała kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nigdy nie wpadłabym na to, żeby zrobić pizzę na słodko :) Kiedyś przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł na deser!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością sycące i pyszne:). Uwielbiam pizzę z mąki razowej, ale na słodko jeszcze nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiś czas temu tez piekłam pizze na słodko tylko trochę inna niż twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow faktycznie poranna rozpusta:) Ale jaka ciekawa i smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis koniecznie zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię śniadania na słodko:) Ta pizza musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ALe fajnie Maniu! Świetna propozycja!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa ta pizza,z chęcią skorzystam ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. pizza na słodko .... brzmi ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurczę mi sie tak nie chce ładnie zarumienić :(

    www.magicznykociolek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za niska temp. pieczenia :-) Poza tym - dobrze rzucić pizzę na rozgrzaną w piekarniku blachę, wtedy się robi ślicznie rumiana.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...