środa, 17 lipca 2013

Granola truskawkowa z migdałami



Sezon truskawkowy zdecydowanie już się kończy, liczę jeszcze na trochę w sierpniu, natomiast teraz zabieram się za jagody i maliny :-) Niemniej z ostatnich truskawek, nieco za bardzo już 'pogniecionych' by zajadać je na surowo robię koktajle, a trochę przeznaczyłam na truskawkowo-migdałową granolę. Ta jest zupełnie inna, niż prezentowana ostatnio (klik), bardzo mi smakuje, zresztą nie od dziś wiadomo, że połączenie migdałów z truskawkami jest zawsze udane.


Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ziarenka z laski wanilii
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki puree truskawkowego
  • suszone truskawki (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do 160 st. C. W dużej misce połączyć płatki, sól, migdały i siemię lniane (opcjonalnie). Dodać puree truskawkowe, stopione masło, ekstrakt z wanilii, ziarenka z wanilii i miód. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 20-25 min. Co 5-7 min. Przemieszać całą granolę. Wystudzić, dodać suszone truskawki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.



źródło: klik

10 komentarzy:

  1. truskawkowa granola to świetny pomysł na dodatek do letniego śniadania ;) pysznie !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką dbałość o podanie śniadania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka szkoda, że nie mam już truskawek. Chyba pokuszę się o zrobienie malinowej lub jagodowej wersji tej pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda kusząco, lubię wszystko, co ma w sobie migdały :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie smakuje - właśnie próbowałam, tak na szybko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, niezłe tempo :D Cieszę się, pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Pycha! Muszę się zebrać i jakąś zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...